Naslovnica Kultura Knjige

Roman koji trebaju pročitati svi koji misle o odlasku

Ta vrata raja su ujedno i priča o ljudima koji su čuvari, oni koji već žive u tom raju, ali ne i rajski. Zato je tu i osobna tragedija pripovjedača, smrt voljene žene za koju on okrivljuje došljake, ali i sam otok
06. ožujka 2018. u 15:52 0 komentara 297 prikaza
Foto: arhiva Fraktura

Priče o migrantima, o ljudima koji traže spas na nekim obalama neke obećane zemlje, gdje je život sretan, a glad i ratovi daleko, vruća su literarna roba u svjetlu migrantskog vala koji ne posustaje. U taj se trend sjajno uklapa roman “Posljednji čuvar Ellis Islanda” francuske književnice Gaëlle Josse (Fraktura, urednica Iva Karabaić, prijevod Ursula Burger, 129 kuna). U devet dana koliko opisuje ovaj roman, a riječ je o anonimnim zapisima zadnjeg čuvara otoka koji je desetljećima bio ulaz u Sjedinjene Američke Države, prelamaju se strahovi, tragedije, ali i snovi i nade svih ljudi koji su ikada krenuli u nepoznato, ali s nadom da će baš ondje pronaći bolji život za sebe i svoju djecu. Po tome roman nosi univerzalnu poruku koja je danas nadasve aktualna iako je u središtu priče otok južno od Manhattana kroz koji je od 1892. do 1924. godine prošlo više od 22 milijuna ljudi.

Novo na Amazonu Gej vampir Ante iz Hrvatske književna je zvijezda u Americi

Ta vrata raja su ujedno i priča o ljudima koji su čuvari, oni koji već žive u tom raju, ali ne i rajski. Zato je tu i osobna tragedija pripovjedača, smrt voljene žene za koju on okrivljuje došljake, ali i sam otok. Autorica tom dijelu priče postavlja i jaku protutežu, jer druga žena u koju će se čuvar – zapravo vrhovni zapovjednik otoka – zaljubiti ona je nad kojom ima maksimalnu moć. On će tu moć maksimalno iskoristiti, a to što će se ostatak života kajati zbog toga tek ga djelomice opravdava u očima autorice.

Ratna kronika Malog mista Miljenko Smoje 1991: “Četiri miseca grickan ušteđevinu...”

Zbog toga, ali i mnogo drugih stvari, ovaj neveliki roman trebali bi pročitati svi koji razmišljaju o odlasku, o životu koji će biti bolji tamo negdje s onu stranu granice. No, trebali bi ga pročitati i oni koji čuvaju te iste granice, jer nosi snažnu poruku pred kojom mnogi zatvaraju oči, a koja glasi: migranata je bilo i bit će ih. A o ratovima, ljudskom jadu i bijedi ovisi njihov broj.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.