Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Črna mati zemla

Roman koji podsjeća na međimursku gibanicu

Kristian Novak, Črna mati zemla
arhiv Algoritam
20.04.2013.
u 13:56

Opisujući Dolenčecove rane dječje godine, Novak je ispisao dosad nenapisanu povijest međimurskih vjerovanja, mitova, legendi, mržnji i bajki, stvarajući impresivnu galeriju likova i povezujući ih u jedan rasni dance macabre

Kajkavski literarni krug dobio je novu književnu zvijezdu. Kristian Novak čiji je drugi roman “Črna mati zemla” objavio Algoritam, nije tipičan pisac. Bavi se znanstvenim i sveučilišnim radom, hvaljeni je germanist, a imao je uspjeha i u karateu. No, novim romanom ušao je u krug ponajboljih hrvatskih pripovjedača i fabulista i doista je vratio Međimurje u glavni tok hrvatske književnosti. “Črna mati zemla” pomalo podsjeća na međimursku (ili ako hoćete) prekmursku gibanicu.

To je iznimno kalorična literarna poslastica koja ima snagu glavnog jela. Središnji lik je Matija Dolenčec, pisac s krizom identiteta, ljubavnik koji bježi od ljubavi i čovjek koji pokušava potisnuti atavističke strahove iz djetinjstva i izbaciti iz sebe svoju drugost, ali sudbina ga surovo vraća u epicentar životne turbulencije. Opisujući Dolenčecove rane dječje godine, Novak je ispisao dosad nenapisanu povijest međimurskih vjerovanja, mitova, legendi, mržnji i bajki, stvarajući impresivnu galeriju likova i povezujući ih u jedan rasni dance macabre.

Kovanica “črna mati zemla” je najcrnja kletva koja lebdi nad životima naoko pitomih, dobrih i mekih kajkavaca iz sela smještenih uz mračnu, tamnu i virovitu rijeku Muru. Novak otkriva tamnu stranu međimurskog raja s turističkih letaka, ali i tamnu stranu društvenog i obiteljskog odgoja, on poput lucidnog psihologa prodire u najdublje dubine ljudske (napose dječje) duše te čitatelja uvlači u brojne moralne dileme ostavljajući na kraju priče više upitnika nego uskličnika. Ima u Novakovu romanu elemenata krimića, horora, ljubavnog romana, ali i društvene satire i kronike. No, prije svega, “Črna mati zemla” je potresna studija o djetetu koje panično traži ljubav.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije