Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAK

Rodna kuća Slave Striegla bit će muzej

Otvorena je izložba Striegl u srcu grada
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/10
05.08.2019.
u 16:03

Rodna kuća Slave Striegla nalazi se na lokaciji S. S. Kranjčevića 9 u Sisku i obuhvaća 700 m2 ukupne površine i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Rodna kuća jednog od najvećih hrvatskih akvarelista Slave Striegl, postat će memorijalni muzej. Prva faza uređenja Strieglove rodne kuće, zaštićenog kulturnog dobra, počet će ubrzo, a radovi su vrijedni 2,6 milijuna kuna. Rekonstrukcija i uređenje Kuće Striegl sufinancirano je sredstvima Grada Siska i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Autor izvedbenog projekta i glavni projektant je arhitekt Željko Kovačić.

Rodna kuća Slave Striegla nalazi se na lokaciji S. S. Kranjčevića 9 u Sisku i obuhvaća 700 m2 ukupne površine i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Vlasništvo je Grada Siska, tj. ustanove Gradske galerije Striegl i glavnim/izvedbenim projektom koji će se realizirati u dvije faze, bit će prenamijenjen u memorijalni muzejsko-galerijski prostor kao jedinstveni primjer rodne kuće umjetnika pretvorene u muzej. Kuća Striegl će zadržati osnovni izgled i strukturu obiteljskog stana sagrađenog početkom 20. stoljeća: stubište, predsoblje, dnevni obiteljski salon, kuhinja, ostava, spavaće sobe, kupaonica.

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

U ovim prostorijama će biti smješten stalni postav koji će s jedne strane prikazati najznačajnije radove Slave Striegla kroz detalje iz njegovog života i života njegove obitelji u povijesnom kontekstu sisačkih građanskih obitelji kao i građanskog života Siska tijekom 20. stoljeća.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije