Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečana izvedba

"Rigoletto" u Zagrebu za 100. rođendan Marije Callas

HNK Zagreb
30.11.2023.
u 10:58

Naslovna uloga na svečanoj zagrebačkoj izvedbi 2. prosinca 2023. pripala je baritonu Željku Lučiću jednom od najcjenjenijih verdijanskih baritona

Povodom stote obljetnice rođenja jedne od najvećih opernih diva svih vremena Marije Callas, Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu izvest će Verdijevu operu Rigoletto pod ravnanjem šefa dirigenta Orkestra HNK u Zagrebu – Piera Giorgia Morandija.

Naslovna uloga na svečanoj zagrebačkoj izvedbi 2. prosinca 2023. pripast će Željku Lučiću, baritonu koji ovu ulogu izvodi na svjetskim pozornicama poput milanske Scale i njujorške Metropolitan Opere.

„Nakon duže pauze, vraćam se u zagrebački HNK s ulogom u mojoj omiljenoj operi Rigoletto. Čast koja mi je ovom prilikom ukazana kao gostu sezone, od velikog je značaja. Privilegiran sam i počašćen što ću biti dio ovosezonskog repertoara ove renomirane operne kuće. Sretan sam što se moje gostovanje u Zagrebu realiziralo i što ću se vratiti na pozornicu s koje sam ponio divna sjećanja i veliko iskustvo. Nadam se da će se suradnja s HNK-om u Zagrebu nastaviti i da ćemo zajedno uživati u ljepoti operne glazbe“, rekao je Željko Lučić. 

Uz njega, na ovoj svečanoj izvedi nastupit će i Rame Lahaj u ulozi Vojvode od Mantove, tenor koji nastupa na brojnim svjetskim opernim pozornicama – ovom se ulogom predstavio publici u operi La Monnaie/De Munt u Bruxellesu, Staatsoperi u Hamburgu, Deutsche Operi u Berlinu, Teatru Massimo u Palermu, Operi u Montrealu… Ulogu Gilde pjevat će sopranistica Irina Dubrovskaya, koju je zagrebačka publika ove sezone s oduševljenjem upoznala upravo u ovoj ulozi.

Lučić je jedan od najcjenjenijih verdijanskih baritona, jedan od rijetkih koji je u svojoj karijeri izveo 23 vodeće uloge Verdijevih djela. U godini 210. obljetnice rođenja Giuseppea Verdija i 100. obljetnice rođenja Marije Callas, angažirale su ga vodeće svjetske operne kuće.

Uz Lučića, Lahaja i Dubrovskayu, nastupit će Ivica Čikeš kao Sparafucile, Emilia Rukavina kao Maddalena, Ozren Bilušić kao Grof Monterone i ostali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije