Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera “Svijetleći grad” u HNK Rijeka

Režija Saše Broz unijela je vedrinu u mračan komad

Svijeleći grad
Foto: Privatni arhiv
11.11.2013.
u 10:24

“Svijetleći grad” neće postati repertoarno djelo, ali pohvalu zaslužuje iskorak opatijske Glazbene tribine u kazalište

Smisao, smisao, smisao... svojevrsni je “refren” glazbeno-scenske jednočinke “Svijetleći grad” koja je premijerno izvedena u subotu navečer u HNK Ivana pl. Zajca. Ansambli riječkog kazališta pod ravnanjem Nade Matošević Orešković uložili su veliki trud u izvedbu “muzičke farse zatočenika apsurda”, kako je Ivo Lhotka-Kalinski označio svoje djelo prema libretu Petra Šegedina.S teškim vokalnim linijama odlično su se nosili i u uloge strastveno unosili Robert Kolar, Sergej Kiselev, Voljen Grbac te gošća Nataša Antoniazzo, ujedno inicijatorica koprodukcije Glazbene tribine HDS-a, riječkog HNK i Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu.

Režija Saše Broz, s kostimima Manuele Paladin Šabanović i scenografijom Borne Šercara, nastojala je dati vedrije boje mračnom sižeu i glazbi kojoj nije stalo da se svidi. Štoviše, jedini “pijevni” taktovi su ironijski citati, poruga na račun jednog od nijemih likova, učitelja pjevanja Buonavite koji samo pipa tijela i novčanike učenica željnih slave.“Svijetleći grad” neće postati repertoarno djelo, ali pohvalu zaslužuje iskorak opatijske Glazbene tribine u kazalište. Ipak, jubilarno pedeseto izdanje nekada najvećeg jugoslavenskog okupljališta skladatelja, izvođača, muzikologa, studenata, novinara i publike moglo je u četiri dana ponuditi tek oskudnu retrospektivu i postaviti pitanje kako i kamo dalje, tražeći i u ovom apsurdnom vremenu smisao, smisao, smisao...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije