Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božica Brkan - Rez

Rez - roman kojem je zamalo izmakla unosna nagrada

 Božica Brkan, Rez
arhiva VBZ
09.03.2013.
u 17:11

Božica Brkan je vrlo minuciozno i nadmoćno opisala jednu tipičnu hrvatsku tranzicijsku novinarsku redakciju u kojoj se kao na nekoj kokošjoj farmi nesilica proizvode tekstovi za široke osiromašene mase koje, doduše, barem nisu nepismene

Tek drugi roman iz pera publicistice i književnice s dugogodišnjim novinarskom iskustvom Božice Brkan dokazao je da je ona među autoricama koje su životno zainteresirane za društveno intrigantne teme. U prvom romanu “Lift” ta se plodna pjesnikinja bavila sudbinom novinarske lektorice, a u “Rezu”, kojem je prije tri godine za dlaku izmakla VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman “teška” 100.000 kuna, bavi sudbinom usmrćenog hrvatskog kvalitetnog novinarskog fotoreportera koji je nekima očito bio odveć nezgodan svjedok domaćeg ratnog zločina.

S podosta precizno pisanim “Rezom”, hrvatska je literatura dobila novi važan prilog ratnoj prozi koja još ni izdaleka nije iscrpila zahvalnu temu Domovinskog rata. No, u “Rezu”, koji je autorica prigodno podnaslovila leica-romanom u 36 slika, književnicu ipak zanima puno šira vizura od jednog prljavog rata koji je mnogima potpuno nepozvan ušao u spavaću i dnevnu sobu.

Tako je Božica Brkan vrlo minuciozno i nadmoćno opisala jednu tipičnu hrvatsku tranzicijsku novinarsku redakciju u kojoj se kao na nekoj kokošjoj farmi nesilica proizvode tekstovi za široke osiromašene mase koje, doduše, barem nisu nepismene. U tom je novinarsko-publicističkom u osnovi vrlo osobnom izletavanju iz sigurnih tračnica teme o zločinačkom ubijanju iskusnog fotografa Božica Brkan oporu poslijeratnu temu ipak pomalo razrijedila usputnim i za jedan ambiciozni roman zapravo nebitnim likovima koji se nižu iz stranice u stranicu kao na nekom turobnom crvenom tepihu koji svojom moralnom prljavštinom guši ljudske sudbine. No, roman “Rez” svojim će direktnim rečenicama ipak zadovoljiti ljubopitljiva čitatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije