Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Retrospetkiva više od 200 radova kipara i medaljara Damira Mataušića

Kritička retrospektiva Damira Mataušića, s više od dvije stotine radova tog istaknutog kipara i medaljera nastalih od 1974. do danas, postavljena je od utorka u Modernoj galeriji, bez klasičnog otvorenja.
16. rujna 2020. u 11:00 0 komentara 88 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Izložba se može razgledati do 25. listopada na prvom katu Vranyczanyjeve palače, a najvećim dijelom riječ je o djelima u vlasništvu umjetnika, radovima iz zbirke Moderne galerije i drugih hrvatskih muzejsko-galerijskih i javnih institucija te privatnih vlasnika. 

Milana Vuković Runjić Većina zagrebačkih kulturnih ustanova ipak otvara vrata u jesenskoj sezoni

Umjetnik, čiji opus obuhvaća više od 700 radova, rekao je na konferenciji za novinare da je pri postavljanju izložbe u Modernoj galeriji sagledao svoje djelo unazad četrdeset godina i shvatio da je dosad realizirao sve što je zamislio.

"Kad sam upisao Likovnu akademiju u svojim dvadesetima, želio sam postati umjetnik realnog života, stvarati djela koja se vežu uz život, isprobati različite tehnike i ostvariti se u različitim vidovima kiparstva - medaljerstvu, maloj plastici, skulpturi", dodao je.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi kaže da tim retrospektivnim pregledom plodonosna suradnja Damira Mataušića i Moderne galerije doživljava svoj vrhunac, no njime se i medaljarstvo stavlja u fokus interesa kulturne javnosti.

"Zahvaljujući, pak, Mataušićevom radu u nizu specifičnih disciplina koje se sve u konačnici podvode pod kiparstvo, izložba je ujedno i odlična prilika za proučavanje njihovog međusobnog odnosa", ocijenio je.

Korana Serdarević Draže mi je raditi pod maskama nego online. Ne žale se ni učenici

Po njegovim riječima, medaljarstvo je izrazito osjetljiv medij likovnog izraza, a Mataušićev se opus odlikuje balansiranjem univerzalno utvrđenih povijesno zadanih normi s elementima koji ukazuju na specifično naše tradicijsko nasljeđe i baštinu, a istovremeno izvedbom u leksiku suvremenog likovnog izraza uspješno funkcionira u današnjim protokolarnim uvjetima i potrebama.

Autorica izložbe Tatijana Gareljić kaže kako je Mataušić umjetnik s više od četiri desetljeća kiparskog stvaralaštva specifičnog izričaja i definiranih artističkih poetika uspješno primijenjenih u više kiparskih disciplina, a odlikuje ga uporaba više vrsta materijala u kojima dominiraju polirane kovine izvedene tehničkom preciznošću u inventivnim kompozicijama.

Širok je raspon njegova stvaralaštva, od medalja, kovanica, svečanih lanaca i počasnica do male plastike, reljefa i javnih spomenika, a posljednje desetljeće, u kojem je "sublimirao svoje originalne medaljerske i kiparske poetike te suvereno zakoračio iz komornog svijeta medaljerstva i male plastike u javni i sakralni prostor", obilježila su monumentalna djela.

"Mataušićeva suptilna osobnost podjednako anticipira kompleksne suvremene umjetničke izazove, a rezultat je osebujni kiparski opus s etabliranim statusom u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti", ustvrdila je.

Strip recenzije Gibrat je majstor zanata, stara škola kista i papira. Jedna njegova tabla košta kao stan

Damir Mataušić (Zagreb, 1954.) diplomirao je 1979. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je redoviti profesor. Prvu medalju realizirao je 1973. i od tada se intenzivno bavi medaljom i malom plastikom kao likovnim izrazom.

Autor je više od 200 medalja kovanih u zlatu i srebru, 42 optjecajna i jubilarna apoena Republike Hrvatske i 15 € za Republiku Irsku, desetak godišnjih nagrada u kulturi, znanosti, sportu i javnom životu te sedam dekanskih lanaca. Napravio je i spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. u Omišlju i nekoliko sakralnih obilježja: oltara, oltarnog križa i križnog puta crkve sv. Augustina Kažotića u Zagrebu, moćnika sv. Mirka u crkvi na Šestinama, te interijer kapelice Marije Majke Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, kao i skulpturu – maketu Zagreb pozdravlja u Zagrebu.

Od 1974. kada je počeo izlagati priredio je 24 samostalne izložbe, a sudjelovao je na preko 100 skupnih izložbi u cijelom svijetu. O njegovu su radu objavljene tri monografije, a djela mu se nalaze u mnogim muzejskim i galerijskim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj stvaralački doprinos i umjetnički rad 1996. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Zlatko Keser Crtam neprekidno i frenetično. To mi je u krvi i u tijelu, bez toga ne bih postojao

Uz izložbu u Modernoj galeriji je objavljen bogato ilustriran dvojezični katalog.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
prof. dr. sci. Marijana Ivanov, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Ivan Šarić s profesoricom Marijanom Ivanov raspravlja o štednji i uvođenju eura
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.