Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viralna senzacija

Restaurirano janje na djelu starom 500 godina postalo hit jer nalikuje Zoolanderu

23.01.2020.
u 09:51

Gentski oltar, djelo slavne braće Huberta van Eycka i Jana van Eycka, resturirano je, ali je zbog novog izgleda pojedinih likova postalo viralni hit

Jedna od najznačajnijih slika svijeta za koju se smatra da je prvo dijelo naslikano uljanim bojama - Gentski oltar, djelo slavne braće Huberta van Eycka i Jana van Eycka, resturirano je, ali je zbog novog izgleda pojedinih likova postalo viralni hit.

Djelo iz 1432. koje na 12 panela prikazuje biblijske likove i motive i čuva se u crkvi sv. Bavona u Gentu u Belgiji, posebice je sablaznilo novim izgledom janjeta, simbolom Isusa, na  kojeg korisnici društvenih mreža uspoređuju sa likom Zoolandera.

1/2

Janje koje je nekoć bilo naslikano nježnim linijama, nakon restauracije dobilo je ljudske oči i kiseo izraz njuške i naprosto izgleda loše. Postalo je meme, članovi internetske zajednice dijele njegovu sliku uspoređujući ga s likom Black Philipa iz horora "The Witch", Dereka Zoolandera pa čak i glumca Stevea Buscemia. Janje je dobilo čak i svoj Twitter profil. 
Restauracija djela trajala je osam godina i stajala 2.4 milijuna dolara, a djelo će javnosti biti prikazano idući tjedan, 1. veljače u muzeju u Gentu.

Ovo je samo još jedno od poglavlja burne povijesti tog umjetničkog djela koje je tijekom 500 godina svojeg postojanja bilo kopirano, nekoliko puta je umalo u potpunosti izgorjelo u požarima, nekoliko puta je bilo i ukradeno, pa čak i od strane Napoleona i Hitlera...

Komentara 2

NE
Neretva93
11:24 23.01.2020.

Zoolander,mene podsjeća na (ispričavam se) Zorana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije