Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani hrvatskog filma

Restaurirani klasici igraju uz najbolje od suvremene hrvatske produkcije

DHF
11.05.2022.
u 09:00

Svečano je otvorena tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih filmova

Sinoć je u kinu Tuškanac svečano otvoreno 31. izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova.

U natjecateljskom programu festivala, koji će trajati do 14. svibnja, našla su se čak 72 filma, od 10. do 14. svibnja oni koji će se natjecati za Grand prix DHF-a i brojne nagrade, među kojima su i Zlatna uljanica Glasa Koncila te nagrada Jelena Rajković za najboljeg redatelja ili redateljicu u dobi do 30 godina.

Večeras se tako na rasporedu u kinu Tuškanac nalazi i projekcija glazbenog videospota za pjesmu "Sama" Damira Urbana u režiji Milice Czerny Urban, kandidat u kategoriji namjenskog filma. Tu su i dokumentarni filmovi "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Marte Puhlovski, "Laku noć, oprosti" Sare Alavanić, "Disident" Ivana Mihaljevića te "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića. Među igranim filmovima bit će prikazani i "Nema ljubavi u klubu" Marka Turčinova, "Palikuća" Davida Gaša i "Jesen našeg ljeta" Karla Voriha.

Ove će se godine na DHF-u ponovno održavati i popratni program "Pogled unatrag – Obnovljena baština", u sklopu kojeg će se prikazati restaurirani hrvatski filmovi iz zbirki Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog filmskog saveza, među kojima će ove godine biti i klasik nedavno preminulog majstora animacije Borivoja Dovnikovića Borda "Putnik drugog razreda". Završna večer festivala poslužit će i kao prigoda za predstavljanje eksperimentalnog omnibusa u nastajanju jednog od naših najboljih suvremenih animatora Dalibora Barića pod nazivom "Neuromantis religiosa".

Popratni program uključuje i predstavljanje novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa, DHF buvljak za besplatnu razmjenu knjiga, časopisa, priručnika i filmskih memorabilija te zabavni filmski kviz pod vodstvom Morane Zibar "Koliko poznajemo 'mušice, krpelje i pčele' hrvatskoga filma?".

Ulaz na sve programe DHF-a besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije