Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gostovanje

Razigrana, moderna posveta sanjarima u teškim vremenima

'godo2_nnn_kul_101212'
''
11.12.2012.
u 15:57

Miješaju se realno i nadrealno, klasično i suvremeno rođendani nepoznatih umjesto svojih, urbani mladi likovi na krovu slave rođendane fromma, machiavellija, becketta...

U sklopu Dana Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad u ponedjeljak navečer u kazalištu Kerempuh izvedena je komedija \"Godot na usijanom limenom krovu\" Branka Dimitrijevića u režiji mladog Nikole Zavišića, koji u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića upravo priprema novu predstavu \"Joyceove mačke\" na temelju pisama koje je veliki autor pisao svojem unuku.

Dječji redatelj

Zavišić je, naime, prije svega redatelj za djecu, a maštovitu razigranost svojih dječjih predstava prenio je i na komad predstavljen u zagrebačkom Kerempuhu. U njemu šestero supijanih mladih ljudi, grupiranih oko dvoje prijatelja koji planiraju kupnju stana na vrhu novosadskog nebodera, pokušava pronaći smisao u balkanskoj svakodnevici, iz zabave ulazeći u teatralna maštarenja ili slaveći rođendane povijesnih ličnosti poput Fromma, Becketta i Machiavellija. Ispipavajući silnice (u nekim slučajevima prešućene) romantične privlačnosti koje se razvijaju među likovima, oni obmanjuju jedni druge zamjenama identiteta, preuzimanjem uloga koje im ne pristaju te povremeno bježe iz situacije u komunikaciju s vranama na obližnjim krovovima, promatranje susjeda u ljubavnom zanosu ili – traženje NLO-a na nebu iznad Novog Sada.

Filmski postupci

U predstavi punoj kontrasta od samog se početka miješaju realno i nadrealno, a Zavišić Dimitrijevićev tekst obogaćuje režijskim postupcima koji se kreću od klasičnog dramskog uprizorenja do filmskih \"slow motiona\" kojima je na ironičan način naglađena dramska napetost u ključnim situacijama. Zamjetan je i velik naglasak na također vrlo \"filmskim\" zvučnim efektima i naglašena igra svjetlom, koji, iako na trenutke banalni, kvalitetno pridonose živahnom ritmu predstave.

Ispričana na suvremen način, kroz urbane mlade likove, \"Godot na usijanom limenom krovu\" posveta je sanjarskom optimizmu koji opstaje i u nemogućim prilikama, pritom se obilno referirajući na povijesnu i suvremenu literaturu te komenitrajući političke i kulturne okolnosti u kojima živimo. Posebno dobar glumački posao odradio je Igor Pavlović u ulozi Ozija, a u ostalim ulogama podjednako su solidni Marija Medenica, Sanja Ristić-Krajnov, Jovana Mišković i Marko Savić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije