Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA

Rat i priče iz cijeloga svijeta

rat i priče
13.02.2010.
u 14:27

Priređivači su odabrali priče 23 autora i autorice. Većina ih stvara u Sarajevu ili drugim bh-gradovima, ali mnogi su, prisiljeni ratom, 1990-ih iselili u države bliže regije čak i na druge kontinente.

Kakvo je danas pripovjedaštvo u Bosni i Hercegovini (i ono bh autora koji žive i rade u drugim sredinama), dobro ilustrira antologija nove bosanskohercegovačke pripovijetke koju su pod naslovom “Rat i priče iz cijeloga svijeta” priredili Enver Kazaz i Ivan Lovrenović (EPH-Novi Liber, ur. Jagna Pogačnik).

Priređivači su odabrali priče 23 autora i autorice. Većina ih stvara u Sarajevu ili drugim bh-gradovima, ali mnogi su, prisiljeni ratom, 1990-ih iselili u države bliže regije (dio i u Zagreb, poput Miljenka Jergovića), čak i na druge kontinente (Aleksandar Hemon živi u Chicagu, afirmirani je američki književnik koji piše na engleskom, a Dubravko Brigić i umro je u Kanadi).

Upravo te činjenice: ratna zbilja, izbjeglištvo koje implicira potragu za (novim) identitetnim uporištem, kao i kulturološka i književna višepripadnost pojedinih autora, u mnogome određuju tematiku i atmosferu ovog pripovjedaštva. O tome instruktivno govori Kazazov predgovor i Hemonov sjajan esej “Pitanja o drugom” objavljen kao epilog te vrlo informativne knjige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije