Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Rade Šerbedžija nagrađen Orlandom za "Tko se boji Virginije Woolf"

Skladatelj Petar Obradović dobitnik je pak nagrade "Orlando“ za najuspješnije ostvarenje u dramskom i glazbenom dijelu programa
25. kolovoza 2020. u 12:42 4 komentara 380 prikaza
Rade Šerbedžija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Dramski umjetnik Rade Šerbedžija te trubljač i skladatelj Petar Obradović dobitnici su nagrade "Orlando“, koju je za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara dodijelio HRT u utorak u atriju dubrovačke palače Sponza. Nagradu Grand Prix "Orlando“ za sveukupni doprinos pripala je Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

Svjetska premijera Slavonski Dr. Doolitle pravi je junak filma o najpoznatijoj ljubavi dviju roda Malenoj i Klepetanu

Rade Šerbedžija nagrađen je za ulogu Georgea u predstavi "Tko se boji Virginije Woolf" Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, dok je Petar Obradović nagradu zaslužio za glazbena djela izvedena u tri prilike na ovogodišnjim DLJI.

"Počašćen sam nagradom na najblistavijem festivalu, možda i na svijetu. Sjećam se svih velikih dramskih i svjetskih glazbenih umjetnika koji su prošli ovom blistavom scenom. Kazalište je kolektivna umjetnost pa ova nagrada jednako pripada mojoj Katarini Bistrović, kao i svima koji su pomogli ostvarenju predstave. Čestitam i vodstvu Dubrovačkih ljetnih igara i ministrici Obuljen Koržinek da ovu svijetlu točku održe i u teškim vremenima", istaknuo je Šerbedžija.

"Zahvaljujem na nagradi koja me čini posebno sretnim i zadovoljnim, a zadovoljstvo raste spoznajom da u ovom nisam bio sam te da nagradu ne bih dobio da nisam bio okružen sjajnim glazbenicima Trio Eusebius, Kvartet Papandopulo i glazbeni ansambl Dubrovnik na glazbenoj hridi. Radujem se budućim glazbenim okupljanjima", poručio je Obradović.

Dodijeljena je i Grand Prix nagrada "Orlando", za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina, a dobio ju je Dubrovački simfonijski orkestar.

Odlazak velikana Preminuo kultni hrvatski dizajner Mihajlo Arsovski

O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je peteročlano Vijeće nagrade. Nagrada "Orlando" ustanovljena je 1976. godine. Do 1991. godine pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", a pokroviteljstvo je 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija (HRT). Nagrada "Orlando", rad Ivice Propadala, u obliku je statue, replike Orlandova stupa.

Kaleigh Hendershot
sve se promijenilo
Gdje je danas Amerikanka koja se udala i preselila u Hrvatsku, o čemu je snimala brojne videe?
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar Slavonija2014
    Slavonija2014:

    Rubi, ne sramoti se! Rade je svjetska glumačka marka. Na Balkanu mu je par samo Pavle Vuisić.

  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Izbor je bio očekivan i posvema predvidljiv. Kultura je uvijek bila u rukama dnevne politike.