Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mor Roll - AndaluzIstria

Putovanje zvukovima Istre, Sjeverne Afrike i Andaluzije

Dancing bear
27.04.2022.
u 11:21

Novi, treći, album pulskog glazbenika i producenta Vedrana Šilipetra objavio je Dancing Bear

Mor Roll, pulski glazbenik i producent (Vedran Šilipetar), već i nazivom trećeg studijskog albuma “AndaluzIstria” naznačuje o čemu se radi. Spoj andaluzijske i istarske glazbe nastao je kao proizvod dvogodišnjeg snimanja na relaciji Sevilla - Pula i višemjesečnog boravka u Andaluziji koja je poslužila kao inspiracija za novu domaću fuziju pod utjecajem andaluzijske i marokanske glazbe, a u kojoj se spajaju utjecaji flamenca, istarske tradicijske glazbe i zvuka Sjeverne Afrike.

Sve skupa pod zajedničkim nazivnikom world beat u jedanaest tema, nakon ubrzane i nepretenciozne uvodne zezalice “Susedica”, ujedno i singla s albuma, koristi se elektronikom, etničkim utjecajima i mješavinom lokalnih instrumenata i elektroničke podloge, mističnim vokalima, plesnim ritmovima, suprotstavljenim eteričnim, mirnijim dijelovima albuma s istaknutim vokalima. Kao što se kaže u priopćenju u povodu objave albuma, “AndaluzIstria” svojevrsno je putovanje i koketiranje sa suvremenim i klasičnim glazbenim pravcima poput rocka, funka, electrodancea te klupskom, house i lounge glazbom. Mor Roll sam je snimao i producirao materijal na kojem je pjevao, svirao te skladao i programirao glazbu. Pjevačke dionice pretežno su kombinacija Mor Rollova vokala te snimaka tradicionalnih istarskih i andaluzijskih glazbenika s kojima je surađivao. Na jednoj od pjesama aranžmanski je pripomogao i Livio Morosin, svojevrsni duhovni otac hrvatske etno-world scene.

“AndaluzIstria” nije zamišljen kao puristički, “čistunski” projekt za etno-frikove, premda bi i njima mogao otkriti neke manje poznate zvukove, nego baš obrnuto; spoj svega nabrojenog sa sasvim različitim ugođajima u žanrovski prilično rastresitim temama. Ponekad je možda previše formalističan i izravan, ali zato poštuje današnju dominantnu usmjerenost po kojoj pažnju publike treba zahvatiti smjesta i efektno, a to albumu s puno suradnika i dovoljno lokalnih posebnosti daje priliku da na plesnim podijima i programima radijskih stanica postane dobrodošlo štivo za emitiranje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije