Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKA

Puno priče o malo glazbe

23.04.2007.
u 16:35

Prekjučerašnja dodjela Porina – svima koji su je gledali jasno je zašto je neću nazvati svečanom, a ne želim pak vrijeđati ni vatrogasce nazivajući je vatrogasnom – bila je, s postignutom gledanošću od mizernih četiri posto, prava slika i preslika stanja u domaćoj glazbi.

Nikada ono formalno nije bilo sređenije, dobili smo Institut hrvatske glazbene industrije, uredno se od svih konzumenata ubiru autorska i ostala prava, a nikada nismo toliko bili bez glazbene industrije kao danas. (Čak ni u vrijeme ratnih godina, dapače tada ne samo da je posao cvao tržišno nego je pokazivao i sve odlike organizirane scene i prave industrije.)

Dignitet hrvatske popularne glazbe danas čuva nekoliko zvijezda poput Gibonnija ili Olivera, ili poneki mladi talenti/bendovi koji zabljesnu više unatoč stanju u tzv. industriji negoli zahvaljujući njemu. A Porini, Zlatne ploče, Dore i različite druge slične manifestacije redovito nas podsjećaju koliko je ta scena nesređena, stihijska, učmala i da će od lošega ići prema lošijem sve dok se radikalni potezi ne naprave prvo u svim tim formalnim tijelima, a tek onda se krivci ne počnu tražiti na drugim stranama.

HTV je, primjerice, po njima jedan od glavnih krivaca za stanje u hrvatskoj glazbi jer ne emitira dovoljno domaće glazbe, a pogledajmo samo kako taj isti IHGI i Upravni odbor Porina iskoriste tri sata svoga programa.

Dok je glavnina nagrada dijeljena u pretprijenosu, programom su dominirala voditeljska prenemaganja dviju Vu(j)ica i Ivanke Mazurkijević, vremešni krezubi makarski galeb i lokalni mesar kod kojega su se organizatori do kraja života besplatno pretplatili za najbolje bifteke i lungiće.

Bili smo izloženi i ridikuloznoj govoranciji makarskoga gradonačelnika koji veli da nije mogao biti bolje najavljen (a najavili ga, “slučajno”, kao Sinišu Svilana) i priznao je da u svojim političkim govorima nije baš tako iskren kao tom prilikom pred estradom.

Takva (televizijska) slika koju je krema hrvatske glazbe odaslala o samoj sebi privukla je niti mizerna četiri posto gledatelja. Nekad se klicalo: Porin je odgurnut! Sada je prikladnije: Porin je odgurnut!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije