Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatko Vitez

Prvo nam uzmu 40% novca, a sad bi nam dali nagradu grada. Odbit ću je!

28.01.2013., Zagreb - U Histrionskom domu predstavljana je knjiga Zlatka Viteza Izmedju glumista i politike u organizaciji Glumacke druzine Histrioni. Knjigu je izdala izdavacka kuca Kapitol.Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
01.06.2015.
u 08:32

'Neka si moje ogorčenje svatko protumači kako želi, ali svaki bi se normalan građanin zapitao tko je tu lud '

Zlatko Vitez u nedjelju nije primio Nagradu grada Zagreba za glumačku družinu Histrion, kao što ni histrionska predstava „U plavom podrumu" neće gostovati na Danima satire. Osnivača Histriona pitamo zašto je odbio Nagradu grada Zagreba?

– Od otvaranja Histrionskog doma 27. 3. 2007. godine smanjuju se programska sredstva Glumačkoj družini Histrion umjesto da se povećavaju jer smo jedino kazalište u Hrvatskoj koje djeluje cijelu godinu. Uz kazališnu sezonu, Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini te „Gumbekove dane" i „Bobijeve dane smijeha" svake godine proizvedemo tri premijere. Ove godine, kad kao najdugovječnije nezavisno kazalište u Hrvatskoj i šire slavimo svoje visoke obljetnice, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport „kažnjava" nas smanjenjem programskih sredstava za više od 40%, a Skupština grada dodjeljuje nam Nagradu grada Zagreba.

Svaki bi se normalan čovjek zapitao: pa tko je tu lud?! Mogao bih se izraziti i sočnijom varijantom o tom ludilu, ali neka si moje ogorčenje svatko protumači kako želi. Zar je normalno da za festival komedije koji je posvećen jednom od najpopularnijih Zagrepčana u bližoj povijesti Josipu Marottiju Bobiju ne dobijemo ni prebite pare, ali se nesposobnom ravnatelju Komedije Niki Pavloviću, koji je napravio 5 milijuna kuna gubitka, ti gubici saniraju. Glavni savjetnik za kulturu gradonačelnika Milana Bandića je Duško Ljuština (koliko mi je poznato, još uvijek na vratima stoji njegovo ime i prezime) pa mi nije jasno kako to „gradski ministar", kako mu to novinari vole tepati, savjetuje gradonačelnika.

Ljuština vrlo dobro zna, kao i činovnici u Uredu za kulturu, da su Histrioni najjeftinije i najpopularnije zagrebačko kazalište, naglašavam zagrebačko, a zato ga valjda i žele uništiti. Mogao bih nabrajati još stotinu razloga zašto sam se odlučio na čin odbijanja nagrade svog voljenog grada, a ja zasigurno ne trebam govoriti koliko sam ljubavi i pripadnosti dokazao svojim mnogobrojnim djelima, a ne pričama, ali za sada ostanimo na tome.

Kako će se odbijanje odraziti na vaš odnos s Milanom Bandićem?

– Neosporno je Milan Bandić najzaslužniji da je u Zagrebu sagrađeno još jedno kazalište – Histrionski dom. Njegov dobar potez dokazuju, prije svega, mnogobrojni Zagrepčani koji hodočaste u naš dom. Činjenica je da je zgrada tu, ali s druge strane, ni on ni njegovi suradnici nisu pronašli model da osiguraju normalno funkcioniranje novog kazališta. Kad god se na sastancima utvrdi problem egzistencije Histrionskog doma, a on svojim činovnicima da nalog da ga riješe, oni se iz petnih žila trude da ga ne riješe. Pa se pitam tko je danas u Zagrebu gradonačelnik – Bandić ili Lušetić?! Inače, to je čovjek kojeg Vitomira Lončar od milja zove klarinetist, a kojeg je u Ured za kulturu iz Komedije trasirao ravnatelj Niko Pavlović, a na mjesto predsjedavajućeg komisije za scensku djelatnost Lušetić je postavio, vidi vraga, glumicu iz Komedije Jasnu Bilušić. Pametnome dosta, kaj ne?!

A zašto ste odlučili ne nastupiti na Danima satire?

Mi do dana današnjega nismo dobili službeni dopis od Kerempuha da smo uvršteni sa svojom predstavom „U plavom podrumu" na Dane satire niti je o tome sačinjen ugovor. Selektor Lukić nije nas ni odabrao, a iz vaših novina moglo se iščitati da nas je pozvao Duško Ljuština koji predstavu uopće nije gledao, a on je svoj poziv obrazložio činjenicom da Histrioni slave 40. obljetnicu postojanja. No načuo sam da je to jako razljutilo selektora Lukića te da je čak zaprijetio i ostavkom. No očito su Ljuština i Lukić „izgladili" problem.

>> Smije li mjesto bez kazališnih predstava imati status grada?!

>> Kad mu se i ne plati, 
ansambl mora raditi

Komentara 1

Avatar Dameanu
Dameanu
11:20 03.06.2015.

Kakva steta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije