Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetnički voditelj

Prvi koncert sezone Zagrebačkih solista otvara Marc Coppey

marc coppley
Adrien Hyppolite
14.11.2011.
u 16:16

Francuski violončelist Zagrebačke soliste preuzeo je u rujnu ove godine, i već su se uspješno predstavili publici na otvorenju Samoborskih glazbenih večeri

Marc Coppey novi je umjetnički voditelj Zagrebačkih solista koji će se publici predstaviti  na prvome koncertu sezone u srijedu 23. studenoga kada će nastupiti kao solist (violončelo) i dirigent u Hrvatskom glazbenom zavodu od 20 sati. Francuski violončelist Zagrebačke soliste preuzeo je u rujnu ove godine, i već su se uspješno predstavili publici na otvorenju Samoborskih glazbenih večeri.

Marc Coppey rođen je 1969. godine u Strasbourgu, u Francuskoj. Jedan je od vodećih violončelista današnjice. Već kao osamnaestogodišnjak, na međunarodnom natjecanju Johann Sebastian Bach u Leipzigu, osvojio je prvu te posebnu nagradu za interpretaciju Bachove glazbe. Iduće godine slavni Mstislav Rostropovič pozvao ga je na svoj festival te od tada počinje brzi uspon Marcove solističke karijere. Kao solist surađivao je s najcjenjenijim orkestrima i dirigentima današnjice, kao što su E. Krivine, R. Frühbeck de Burgos, M. Plasson, J.-C. Casadesus, T. Guschlbauer, P. Rophé, Y. Sado, J. Nelson, R. Leppard, E. Bergel, A. Gilbert, L. Bringuier, K. Karabits, P. McCreesh i A. Fisch. Nastupao je na svim slavnim svjetskim podijima. Njeguje veliki interes i za komornu glazbu te i na ovom području surađuje s vrsnim umjetnicima današnjice, kao što su M.-J. Pires, S. Kovacevich, N. Angelich, A. Madžar, M. Beroff, P. Laul, F.-F. Guy, A. Dumay, V. Mullova, T. Papavrami, I. Gringolts, L. Korcia, D. Grimal, G. Caussé, J. Starker, M.-P. Langlamet, M. Portal, P. Meyer, E. Pahud te Prazak i Talich kvarteti. Od 1995. do 2000. godine bio je član kvarteta Ysaÿe s kojim je obišao svijet. Repertoar ovog violončelista eklektičan je i inovativan; uključuje među ostalim Bachove Suite za violončelo te ostatak poznatog i omiljenog „klasičnog“ violončelističkog koncertnog repertoara, ali i manje poznata djela koja Marc nastoji često predstaviti publici. Izvođenje i promicanje suvremene glazbe također su važna Marcova zadaća, a skladbe za njega skladali su, među ostalima, skladatelji Durieux, Fénelon, Jarrell, Krawczyk, Lenot, Monnet, Pauset, Reverdy i Tanguy. Marc Coppey profesor je violončela na konzervatoriju Conservatoire National Supérieur de Musique u Parizu te umjetnički ravnatelj festivala Colmar Chamber Music Festival. Redovito održava seminare i majstorske tečajeve. Svira na violončelu graditelja Mattea Goffrillera (Venecija, 1711.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije