Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetnost i tehnologija

Prva hrvatska, ali i svjetska izložba NFT skulptura otvara se u Laubi

Foto: Igor Soban/PIXSELL
03.02.2022.
u 09:55

Mladi startup Michelangelo Labs svojim 3D printanim umjetničkim skulpturama teži premostiti jaz između virtualnog i stvarnog svijeta. Tri skulpture koje će biti izložene u Laubi od 4. veljače, modelirane su prema najpoznatijim svjetskim NFT kolekcijama.

NFT-ovi, “non fungible tokeni” ili digitalni unikati u obliku “nezamjenjivih tokena” trenutačno su najvruća tema na tržištu umjetnina. Kao i svaka nova revolucionarna tehnologija, dobili su gorljive poklonike koji u njima vide budućnost i demokratizaciju umjetnosti, dok drugi (još) ne vide smisao u posjedovanju nekoliko linija koda na blockchainu u virtualnom prostoru. U svakom slučaju i kojem god taboru pripadali, ne možemo poreći da su se u vrlo kratkom roku NFT-ovi uspjeli lansirati u sam vrh umjetničkog svijeta.

Proteklu godinu tako je obilježio umjetnik Mike Winkelmann, poznatiji kao Beeple, čija je slika “Everydays” bila prvi NFT prodan na aukciji u kući poput Christie’sa, i to za vrtoglavih 69,3 milijuna dolara. Time je Beeple postao jedan od najbolje plaćenih živućih umjetnika, uz rame Jeffu Koonsu, a njegova slika upisana je na prestižnu listu deset najskupljih umjetnina u 2021. Koliko novca ima u “kriptoumjetnosti” dokazuje i činjenica da je najskuplji dosad prodani NFT, “The Merge”, umjetnika pod pseudonimom Pak, postigao cijenu od 91,8 milijuna dolara, a u njegovoj kupnji sudjelovalo je gotovo 30.000 ljudi. A NFT groznica zarazila je i Hrvatsku te ćemo u petak u zagrebačkoj Laubi doživjeti i prvu svjetsku izložbu NFT skulptura. Izložba je to kojom će se predstaviti mladi startup Michelangelo Labs, specijaliziran za izradu, 3D print i obradu skulptura temeljenih na NFT kolekcijama.

Njihove skulpture, objašnjava nam Jerko Stjepanović, umjetnički direktor Michelangelo Labsa, nisu NFT-ovi sami po sebi, već samostalna umjetnička djela inspirirana nekim od primjeraka iz najpoznatijih svjetskih NFT kolekcija. Prvi je to takav projekt u svijetu, inicijativa koja omogućava prebroditi jaz između virtualnog i stvarnog svijeta, stvarajući od digitalnih 2D umjetničkih djela trodimenzionalne, opipljive skulpture.

- Michelangelo Labs teži stvoriti jedno sasvim novo umjetničko polje unutar tehnološke inovacije koja su blockchain i NFT. Naša vizija bila je prenijeti 2D NFT-ove, te “obične”.jpegove u stvarni svijet. Pokazati time da u njima samima, ali i u njihovu prevođenju, postoji umjetnost. Na taj način želimo i dodatno legitimizirati NFT kao medij, putem naših skulptura čija je namjena da budu izlagane u galerijama i sličnim javnim i privatnim prostorima - kaže Stjepanović.

​I zajednica počinje legitimitirati NFT kao umjetnost, dodaje Stjepanović, pa osim prodaje takvih radova putem velikih umjetničkih aukcijskih kuća, imamo primjere poput čuvenog ruskog muzeja Ermitaža. U Ermitažu su prvo u rujnu 2021. pet djela iz svoje kolekcije, među kojima i da Vincijevu sliku “Madona i dijete”, pretvorili u NFT-ove, a zatim i organizirali prvu digitalnu izložbu u virtualnoj inačici svog muzeja. Pa i Hrvatska pošta nedavno je u optjecaj pustila svoju treću “kriptomarku” s motivom električnog auta Nevera Mate Rimca, a Radio Dalmacija lansirao je svoju seriju od 100 NFT-ova, sobova iz njegove popularne “Božićne potrage”.

- Smatram da umjetnost i tehnologija idu ruku pod ruku. Sama etimologija rjieči “umjetnost” u sebi sadrži pojam “umjetno”. Dakle, ono što je umjetno napravljeno, što se izrađuje tehnologijom. Pa i samo slikarstvo je tijekom stoljeća evoluiralo zahvaljujući tehnologiji, primjerice izumom koji smatramo jednostavnim - bojama u tubi. Od toga do raznih novih kiparskih i slikarskih tehnika, materijala i alata... Gledamo li na to u tom smislu, NFT je samo jedan novi medij, koji je poprilično specifičan po tome što u sebi ima ugrađenu neotuđivu vlasničku komponentu - govori Stjepanović.

No, budući da posljednjih dana sve više slušamo o hakiranjima i krađi NFT-ova, pitamo se je li ta vlasnička komponenta zaista neotuđiva?

- Kako to uvijek biva, svaki napredak je napredak i u dobrom i u lošem smjeru, a sve rane tehnologije su vrlo prijemčive za raznorazne vrste prijevara. Sjetimo se samo kako je internet izgledao na svojim počecima, virusi i razne prijetnje o kojima smo tada slušali danas su uglavnom stvar prošlosti. Prednost, ali i istovremeni nedostatak cijelog koncepta blockchaina i NFT-a jest što ste isključivo i samo vi odgovorni za svoju sigurnost. Ne postoji banka na koju se možete osloniti da će vam ukradeni novac biti vraćen. Na isti način, svatko je i svoja umjetnička galerija - kaže Stjepanović.

A na izložbi u Laubi, koja će svečano biti otvorena u petak u 19 sati, imat ćemo priliku vidjeti prve tri skulpture Michelangelo Labsa. Riječ je o skulpturama temeljenim i inspiriranim na kolekcijama NFT-ova Bored Ape Yacht Club, CyberKongz i CrypToadz koje su napravljene za njihove vlasnike, a služe kao prototipovi na kojima je ekipa Michelangelo Labsa iskušavala različite tehnike oblikovanja i obrade materijala. Ta tri proizvoda uz to su nekomercijalna te služe poput “showcasea”. U njihovoj izradi sudjelovalo je mnogo ljudi, od umjetnika do inženjera - a i Lauba se, dodaje Stjepanović, pokazala kao odličan partner i prostor koji ima razumijevanja za takav novi tip umjetnosti.

Za samo 3D printanje i obradu zaslužan je kreativni studio D3Stooges3D, genijalna ekipa čije ste radove, ako i niste to znali, dosad mogli vidjeti svuda oko sebe. Budući da se ovdje radi o još neistraženim teritorijima, usput su razvijali i nove načine modeliranja i alate, kako bi učinili nemoguće, oživjeli piksele s ekrana i kako bi svaki djelić svake skulpture, u koji su uložene stotine i stotine sati rada, savršeno sjeo na svoje mjesto. I svaka od tih skulptura na taj način postaje ne samo preslika svog predloška, već i pravo malo umjetničko djelo.

- Radi se većinom o kolekcijama od tisuća računalno generiranih slika s određenim brojem dodataka. A mi moramo naći način i dobar balans kako tu formu, ali i sam osjećaj NFT-a prenijeti iz dvije dimenzije u tri, ali da ih dodatno detaljiziramo kako bi funkcionirali i kao samostalno umjetničko djelo, kao skulptura - kaže Stjepanović.

Daljnji su planovi Michelangelo Labsa ponuditi narudžbe ekskluzivnih, “custom made” skulptura na temelju pojedinih NFT-ova, ali i svoju vlastitu kolekciju NFT-ova kao i pripadajuće fizičke primjerke. Planiraju i predstaviti se u brojnim europskim i svjetskim galerijama te sudjelovati i na najvećoj NFT konferenciji NFT.NYC u New Yorku u lipnju ove godine.

A prvi, ekskluzivni pogled na njih možete baciti u Laubi od petka (4. veljače) do nedjelje (6. veljače). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije