Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top 15 najskupljih umjetnina

Među najvrednija umjetnička djela u 2021. ušuljao se i jedan NFT

Foto: Newscom/PIXSELL
1/14
30.12.2021.
u 10:20

Tržište umjetnina polako se oporavlja nakon prošlogodišnje pandemijske krize, ali granicu od 100 milijuna dolara probio je tek jedan Picasso. NFT umjetnik Beeple trenutačno dominira virtualnim tržištem, a njegov digitalni kolaž prodan je za čak 69 milijuna dolara.

Nakon izazovne 2020. godine, kada se tržište umjetnina, kao i svi ostali, moralo prilagoditi novom normalnom, u ovoj 2021. godini na izmaku, stvari se polagano vraćaju u normalu. Prošle je godine tako najskuplja umjetnina prodana na aukciji, "Triptih inspiriran Orestijom Eshilovom" Francisa Bacona, postigla tek neznatnih (kako kome) 84.550 milijuna dolara, što je bio prvi put u dugo vremena da nije probijena vrtoglava granica od 100 milijuna. Međutim, taj je smiraj na konvencionalnom tržištu umjetnina, u vremenu kada smo se svi ionako izolirali pred svojim ekranima, rezultirao i eksplozijom na virtualnom planu pa je tako u ožujku ove godine postavljen i apsolutni rekord u prodaji jednog NFT-ja, kada je umjetnik Beeple preko aukcijske kuće Christie's za rad "Everydays—The First 5000 Days" dobio 69 milijuna dolara. Iako se sve više čini da su NFT-jevi, odnosno non fungible tokeni, virtualna umjetnička djela koja postoje u obliku računalnih kodova zapisanih na neopipljivom blockchainu, budućnost umjetnosti, za sada "tradicionalna" umjetnost (bar ona koja postoji u vremenu i prostoru) ipak još uvijek bolje kotira.

A ove godine na listi deset najskupljih umjetnina u svijetu i nije bilo prevelikih iznenađenja – najskuplji svjetski umjetnici i dalje su mahom mrtvi bijeli muškarci, primijetili su mnogi. Titulu najskuplje prodane umjetnine u 2021. godini ponio je jedan Picasso, odnosno njegova slika "Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse)". Portret Picassove muze Marie-Thérèse Walter iz 1932. godine postigao je cijenu od 103,410 milijuna dolara na aukciji u Christie'su u New Yorku i tako postao peta najskuplja slika tog čuvenog umjetnika.

Foto: Newscom/PIXSELL

Drugo mjesto zaslužio je Jean-Michel Basquiat slikom "In This Case" prodanom za 93,1 milijun. Posljednje je to djelo u njegovu trodijelnom ciklusu slika "Skull" koje je američki umjetnik naslikao 80-ih godina prošlog stoljeća. Ipak nije uspio probiti rekord iz 2017. kada je druga slika iz istog ciklusa postigla cijenu od 110 milijuna dolara.

Foto: Christie's

A oko treće se slike na top-10 listi ranije ove godine digla velika prašina. Riječ je bila o remek-djelu Sandra Botticellija "Mladi muškarac koji drži medaljon" prodanom za 92,2 milijuna dolara, postavši tako najskuplji Botticelli dosad prodan te drugo najskuplje djelo nekog renesansnog majstora otkad je da Vincijev "Salvator Mundi" postigao cijenu od suludih 450 milijuna dolara. "Mladog muškarca" Botticelli je naslikao oko 1480. godine, a iako njegov identitet nije poznat, pretpostavlja se da je riječ o nekom članu ugledne obitelji Medici. Prijašnji vlasnici te slike za koju se stoljećima nije znalo, u medije su izašli ogorčeni, budući da su za nju 1982. godine dobili tek pišljivih 1,3 milijuna.

Foto: Sotheby's

Četvrta najskuplja slika bila je "No.7" Marka Rothka, ponuđena na aukciji u povodu velike rasprodaje umjetnina svježe rastavljenog para Harryja i Linde Macklowe koji su se odlučili riješiti čak 65 djela iz svoje pozamašne kolekcije.

Foto: Sotheby's

Rothko je prodan za 82,4 milijuna dolara, a bivši supružnici Macklowe zasjeli su i na peto mjesto ove top-liste sa skulpturom "Le Nez" Alberta Giacomettija. Za 78,4 milijuna dolara skulpturu je kupio Justin Sun, pionir kriptovaluta i projekta koji stremi povezati slavne autore i umjetnine sa svijetom NFT-jeva.

Foto: Sotheby's

Sljedeći je Van Goghov pejsaž "Drvene kolibe među maslinama i čempresima", ranije dio kolekcije pokojnog naftnog magnata Edwina Coxa, koji je u Christie'su prodan za 71.350 milijuna.

Foto: Christie's

Tek nešto sitno ispod Van Gogha našlo se Monetovo "Jezero lopoča" s prodajnom cijenom od 70,3 milijuna, a osmo je mjesto na iznenađenje svih, zaradio već spomenuti Beeplov NFT "Everydays—The First 5000 Days".

Foto: Sotheby's

Djelo, odnosno kompozicija radova iz ciklusa "Everydays" umjetnika Mikea Winkelmanna, poznatijeg kao Beeple, bio je prvi NFT ikada prodan u nekoj aukcijskoj kući. Christie's je tako početnu cijenu postavio na samo 100 dolara, ali ponude su uskoro dosezale milijune. S konačnom cijenom od 69 milijuna dolara, Beeple je postao jedan od trojice najskupljih živućih umjetnika, uz Davida Hockneyja i Jeffa Koonsa.

Foto: Beeple

Predzadnja i zadnja umjetnina na našoj listi također su nekoć pripadala Harryju i Lindi Macklowe. Na devetom mjestu tako je slika "Number 17" Jacksona Pollocka i s cijenom od 61,1 milijun dolara najskuplja slika tog apstraktnog genija na svijetu.

Foto: Sotheby's

Deseto mjesto zauzela je pak "Untitled" Cyja Twomblyja s 58,9 milijuna dolara. Rastava braka Mackloweima, čini se, uopće nije teško pala, budući da su samo ovom rasprodajom zaradili vrtoglavih 675 milijuna dolara.

Foto: Sotheby's

Na NFT sceni i dalje dominira Beeple, koji je za rad "HUMAN ONE", koji se sastoji od rotirajućeg aluminijskog monolita s LED ekranima i pripadajućeg NFT-ja zaradio još 29,8 milijuna dolara. Posebnost tog je rada što umjetnik zadržava vječno pravo da izmjenjuje njegov izgled i sadržaj. U trenutku kada je prodan, predstavljao je astronauta u hodu, a kako sada izgleda, zna njegov vlasnik, kriptomilijarder Ryan Zurrer.

Foto: Beeple

Treći najskuplji NFT također je Beepleov, nastao u jeku izbora za američkog predsjednika te izdan u trenutku kada je pobjednikom predsjedničke utrke proglašen Joe Biden. "Crossroads" prikazuje naduti i izgrafitirani leš Donalda Trumpa, odbačen i zaboravljen u polju pored ceste, a koštao je 6,6 milijuna dolara.

Foto: Beeple

Tek nešto ispod je rad XCOPY-ja "Right-click and Save As guy", koji se izruguje činjenici da bilo koje NFT umjetničko djelo možete vrlo lako spremiti desnim klikom – umjesto da iskeširate milijune za neki kod u eteru. U prekrasnom ironijskom zapletu sudbine, prodan je za 6,57 milijuna dolara. Slijede zatim ponovno Beeple i XCOPY s radovima od 6 milijuna dolara, no budući da je NFT scena tek u procvatu i mijenja se brzinom munje, iduće godine njome će vjerojatno vladati neka sasvim nova lica i imena.

Foto: XCOPY

Zanimljivo je da je peti na listi najskupljih NFT-jeva rad Rossa Ulbrichta – poznatijeg kao osnivača zloglasne web-stranice Silk Road, preko koje ste u jednom trenutku mogli naručiti drogu, oružje, ali i ubojstvo te koja je označila početak trgovanja kriptovalutama. Ulbricht se trenutačno nalazi na odsluženju doživotne kazne zbog pranja novca, hakiranja i krijumčarenja narkotika, a kako bi prikupio novac i pokušao se domoći slobode, iskovao je nekoliko vlastitih NFT-jeva. Jedan od njih, "freeross", postigao je cijenu od 5,93 milijuna dolara. Hoće li ovaj interesantni potez Ulbrichtu, za čije oslobođenje neumorno lobira i njegova majka, pomoći da dobije pomilovanje, tek ćemo vidjeti. 

Foto: Ross Ulbricht

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije