Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16. TABOR FILM FESTIVAL

Promijenili smo ploču i uskrsnuli festival iz mrtvih

01.06.2018.
u 13:40

Ove godine nastupit će Pips, Chips & Videoclips, Zoran Predin, Kawasaki 3P, Nipplepeople, Krankšvester, Gabi Novak i Matija Dedić...

Na 16. Tabor Film Festivalu koji počinje 5. lipnja nastupit će Pips, Chips & Videoclips, Zoran Predin, Kawasaki 3P, Neno Belan & Fiumens, Nipplepeople, Krankšvester, Gabi Novak i Matija Dedić... Tko je veća zvijezda u ovome društvu? Gledat će se više od 1300 kratkometražnih filmova, prvi će put na festivalu biti izvedena predstava Hoerspiel, u programu Sound & Vision odabran je audiovizualni projekt Spiritual Market. Strašno puno programa i ambicija koji dokazuju potpuni preokret za festival koji je prije samo tri-četiri godine bio na samrti.

Lokacija je ključna

– Lokacija je jedan od važnijih faktora identiteta festivala. TFF, koji je pokrenut 2003. godine, imao je nesreću u sreći što se dvorac Veliki Tabor restaurirao. Zbog toga se festival morao seliti iz godine u godinu i gostovati svuda po Zagorju što je jako utjecalo na imidž, ali i na posjećenost. Unazad nekoliko godina TFF se vratio u svoj dom i to nam je omogućilo da napravimo ozbiljan srednjoročni plan za revitalizaciju festivala. Uvidjeli smo da je forma kratkog filma prilično nepoznata široj publici te smo odlučili napraviti pravi ljetni festival s kampom i obiljem popratnih sadržaja, od koncerata, kazališta, izložbi, promocija knjiga, predavanja i radionica. Formula se pokazala vrlo uspješnom već prve, 2016. godine, jer je publika privučena bogatim sadržajem otkrila svu ljepotu i suvremenost kratkog filma koji se svojom formom savršeno uklapa u moderan način života. Naša su najveća pobjeda prepune filmske projekcije. U planiranju festivala i dalje se vodimo idejom da je moguće promijeniti svijet. Svake godine odabiremo temu za koju smatramo da najbolje detektira aktualni problem u društvu. Festival se gradi oko te teme i poruka se prenosi dalje na našu publiku. Prošle godine tema je bila “Vjera u dijalog” prema istoimenoj knjizi Zorana Grozdanova i Nebojše Zelića u kojoj uviđamo mogućnost dijaloga sekularnog i religijskog. Shvatili smo da živimo u polariziranom društvu kojem je itekako potreban otvoren dijalog za boljitak svih nas. Ove godine bavimo se temom održivosti i na globalnoj razini preko ekološke osviještenosti i na razini održivosti pojedinca jer svjedočimo odlasku mladih i ambicioznih građana. U mnoštvu sadržaja kojima obrađujemo naslovnu temu izdvojio bih predavanje Paula O’Gradyja, Irca koji se preselio u Hrvatsku – kaže Luka Juranić, organizator Tabora za koji kaže da je festival sa stavom. O’Grady će predavati u sklopu novog kornera Pivovare Medvedgrad čiji nam Ivan Nauković objašnjava zašto su se udružili s TFF-om.

Vratili se i sponzori

– U cijelom projektu uvidjeli smo ogroman entuzijazam i veliki potencijal. Festival svake godine raste i smatramo da suradnjom taj rast možemo napraviti još većim i zabavnijim. Medvedgrad će na festivalu organizirati korner pod nazivom “Stvaraj lijepe priče” u koji želimo pozvati predavače koji svojom željom, idejom i ambicijom mijenjaju svoju zajednicu. To smo prepoznali i kod ekipe iz Tabora – kaže jedan od brojnih sponzora koji su se vratili na festival. A uvriježeno je mišljenje da su festivali riskantan, neisplativ biznis!

– Morate istraživati, kreirati, kontrolirati, analizirati i tako u krug. Imati jasno definirane ciljeve jer, kad znate kamo idete, lakše ćete tamo doći. Treba imati strast jer vaša energija prenosi se na druge kao zaraza. Treba spomenuti i direktora i osnivača festivala Nenada Borovčaka koji je održao festival u zaista turbulentnim vremenima i omogućio nam kontinuitet i platformu za razvoj. Sa sponzorima gradimo partnerske odnose i integriramo ih u sadržaj festivala. Festival planiramo proširiti na dvije države i tako otvoriti granice. Svako malo otkrijemo neki lokalni biser poput Karlo Ban Bladesmitha, kovačnice noževa iz Desinića, te ga uključimo u festival. Ljepote ima svuda oko nas, samo je treba tražiti. Naša publika to cijeni i prepoznaje – zaključuje Luka Juranić.

1/5

Komentara 1

ŠT
Štefek
14:22 01.06.2018.

Taborpeople <3

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije