Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Romeo i Giulietta

Velik trud za samo šest izvedbi

Romeo i Giulietta
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
30.07.2014.
u 10:29

Prva dramska premijera na 65. Dubrovačkim ljetnim igrama aktivirala stari apsurd

        Uprizorenje Shakespeareova djela “Romeo i Giulietta” bilo je prva dramska premijera ovoljetnih, slavljeničkih, 65. Dubrovačkih ljetnih igara. Redatelj Jagoš Marković opće poznatu priču o dvije zavađene obitelji i tragičnoj ljubavi postavio je na nadasve populistički način, a time je otkrio neobičan apsurd koji je već godinama prisutan na našem najpoznatijem ljetnom festivalu.

U predstavu je uložen velik trud, primjerice glumci su danima vježbali (gotovo pa koreografirane) scene mačevanja koje doista izgledaju filmski točno i atraktivno, gledalište glumačku ekipu ispraća ovacijama, traži se karta više i sjedi na stepenicama ljetnikovca Skočibuha na Bobinovu – a sve to za samo šest izvedbi. Službeni podaci Igara kažu da je predstavu vidjelo oko dvije tisuće gledatelja, ali ona je očito mogla puniti barem pola festivala. Sada odlazi u povijest i veliko je pitanje hoće li se igrati sljedećeg ljeta jer, primjerice, na ovim Igrama nema nijednog naslova koji je premijerno izveden lani, već je na program uvršten samo lani obnovljeni Vojnovićev “Ekvinocijo”.

“Romeo i Giulietta” i u novom, dubrovačkom, izdanju pokazali su staru teatarsku istinu – ta je predstava onoliko dobra koliko su dobri glumci koji tumače naslovne uloge. Na žalost, Robert Budak i Kristina Stevović samo su dijelom odgovorili na velike zahtjeve ovog djela. Dovoljno su mladi i uvjerljivi u ulogama djece koja zbog prve ljubavi i probuđenih hormona srljaju u tragediju, a opet kao da ih je progutala situacija u kojoj redatelj olako postavlja priču oko njih. Shakespeare na trenutke postaje sapunica, pa i karikatura dok djevojke iz publike uzdišu za licima koja poznaju iz TV sapunica (Stefan Kapičić, Amar Bukvić, Robert Bošković).

U čarobni svijet Skočibuhe Jagoš Marković intervenirao je minimalno. Ovdje je balkon koji mu treba za najpoznatiju scenu, a na samu scenu postavio je tek nekoliko svijećnjaka – dovoljno. Kostimograf Leo Kulaš junake je odjenuo primjereno raskošno, a vizualnu sliku predstave dojmljivo je zaokružio i majstor svjetla Rade Stamenković. Uz tumače naslovnih uloga, od glumaca treba spomenuti mladog Dadu Ćosića koji s nekoliko rečenica u ulozi Parisa gradi uvjerljiv lik, Amara Bukvića koji s puno strasti igra Merkucija.     

>> Ovacije prvoj dramskoj premijeri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije