Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Evanđelje" Pippa Delbona

Priča o obespravljenima u ponedjeljak na sceni HNK Zagreb

Foto: Davor Višnić/PIXSELL
17.11.2017.
u 16:10

Delbono radi drugačije: tako je za Evanđelje Alma Prica sama birala svoj tekst, a dijelovi teksta nastali su nakon posjete zagrebačkom Muzeju prekinutih veza

Predstava "Evanđelje" Pippa Delbona nakon više od 90 izvedbi na svjetskim i europskim pozornicama, vraća se na scenu na kojoj je započeo njen kazališni život. U zagrebačkom Hrvatskome narodnom kazalištu "Evanđelje" će biti izvedeno u ponedjeljak, 20. studenoga.

Dramsko – glazbena predstava Evanđelje za koju je glazbu skladao poznati talijanski skladatelj Enzo Avitabile vraća se ishodištu vjere, osvrće se na obespravljene i drugačije, govori o našoj suvremenosti jezikom arhetipskih slika i pritom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dosada je Evanđelje izvedeno na svjetski poznatim pozornicama poput: Teatro Argentina Roma (Italija), Teatro Comunale di Bologna (Italija), International Theatre Baltic Festival (Saint Petersburg, Rusija), Teatro Strehler Milano (Italija), Net Festival ( Moskva, Rusija), Theatre du Rond Point Paris ( Francuska), Bonlieu Scene Nationale, (Annecy, Francuska), International Theatre Festival (Sibiu, Rumunjska), Teatro Nacional D. Maria II (Lisabon, Portugal), Teatro Bellini (Napulj, Italija), Festival Euroscene (Leipzig, Njemačka). U većini gradova i festivala izvedbe su bile raporodane, ispraćene ovacijama i sjajnim kritikama.

Redatelj, glumac i glazbenik Pippo Delbono kazališnim radom uporno pomiče granice kazališta ulazeći u izravan dijalog sa stvarnošću koji živimo, a njegova metoda rada je veoma specifična. Tako je za Evanđelje Alma Prica sama birala tekst, tijekom proba Pippo Delbono radio je i film istog naziva, dijelovi teksta nastali su nakon posjete zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, video snimke korištene u predstavi je snimio sam Delbono (u bolnici dok se oporavljao od problema s očima, u centru za izbjeglice u Italiji).

U prvoj izvedbi (2015.) sudjelovale su Zrinka Cvitešić, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Nina Violić, Mirta Zečević uz članove Opere i Baleta zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta. Na dramskoj izvedbi 20. studenoga nastupat će članovi Drame zagrebačkoga HNK: Nina Violić, Alma Prica i Mirta Zečević zajedno s dugogodišnjim članovima Kazališne skupine Pippa Delbona.

Projekt je nastao u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Emilia Romagna Teatro Fondazione te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije