Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Preminuo Yves Saint Laurent

saint-txt.jpg
import
02.06.2008.
u 01:14

PARIZ - Legendarni modni kreator i kostimograf Yves Saint Laurent preminuo je u nedjelju navečer nakon duge i teške bolesti u 71. godini, objavila je agencija AFP.

Yves-Mathieu Saint Laurent, rođen 1936. u alžirskom gradu Oranu, bio je jedan od najvažnijih modnih kreatora 20. stoljeća koji je donio novu slobodu u odijevanju žena. U žensku je garderobu unio neke dotad tipično muške odjevne predmete poput blejzera, smokinga, trenčkota i safari-jakne.

Modnu karijeru je započeo u Parizu, gdje je ubrzo postao suradnikom Christiana Diora, a potom i njegov nasljednik 1957. kada je imao samo 21 godinu. Pet godina kasnije napustio je kuću Dior i, uz podršku partnera Pierrea Bergéa, utemeljio modnu kuću pod svojim imenom.

Sredinom šezdesetih osmislio je luksuznu žensku "pret-a-porter" liniju industrijski, masovno proizvedene dizajnerske odjeće, koja je bila dostupna u istoimenom lancu prodavaonica. Popularizirajući na taj način pret-a-porter, pridonio je demokratiziranju mode, koja je postajala dostupnija širem krugu potrošača. Na vrhuncu uspjeha, sedamdesetih, dizajnirao je i odjeću za djecu, modne dodatke te ženske i muške parfeme.

Modnu karijeru prekinuo je 2002., a za svoj rad je odlikovan i ordenom Legije časti. (Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije