Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
miodrag živković

Preminuo srpski kipar, autor najpoznatijeg jugoslavenskog spomenika NOB-u

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
03.08.2020.
u 11:04

Kipar Miodrag Živković, autor brojnih jugoslavenskih spomenika, preminuo je u 93. godini.

Srpski kipar Miodrag Živković preminuo je u petak u 93. godini. 

Živković će ostati zapamćen kao autor nekih od najpoznatijih jugoslavenskih spomenika. Među njima su i V/3 u Šumaricama kod Kragujevca, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, Spomen-kompleks na Kadinjači, spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka, kao i spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji. U kamenu je ovjekovječio i stihove slavne "Krvave bajke" Desanke Maksimović. 

Rođen je 1928. godine u selu Leskovac. Diplomirao je kiparstvo 1952. godine na Školi za primijenjenu umjetnost u Beogradu, a njegova prva skulptura "Borac", postavljena je u mjestu Raška. Krajem 60-ih godina živio je u Čileu, gdje je radio na Spomeniku Jugoslavenskom useljeniku i Spomeniku protesta. U dva navrata bio je dekan beogradskog Fakulteta primijenjenih umjetnosti. 

Odlikovan je Ordenom Republike sa zlatnim vijencem 1971. godine, godinu kasnije osvojio je nagradu 4. jul od SUBNOR-a Jugoslavije, a od Skupštine udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Srbije i nagradu za životno djelo. 

Komentara 2

AD
AdvokatViktor
12:13 03.08.2020.

Umro je stvaralac, ali njegova djela ce zivjeti vjecno! Smrt fasizmu!

BE
berija
12:33 03.08.2020.

I, što mi imamo s tim? Je li umro kakav umjetnik u Mađarskoj, Bjelorusiji, Taiwanu?Režimski kipar, jaka stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije