Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak legende

Preminuo redatelj kultnog filma "Balkanski špijun" Božidar Nikolić

Screenshot/youtube
13.05.2021.
u 15:38

Jedan od najpoznatijih direktora fotografije i redatelja na prostoru bivše Jugoslavije Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini, objavila je u četvrtak Radiotelevizija Srbije.

Nikolić je kao redatelj potpisao pojedine kultne filmove poput „Balkanskog špijuna“, „Tri karte za Holivud“, „U ime oca i sina“, a uz njegovo ime vezana je i zanimljivost da je dodijelio prvu glavnu ulogu Bradu Pittu u filmu "Tamna strana Sunca" (The Dark Side of the Sun).

Film je snimljen kao američko-jugoslavensko-kanadska koprodukcija, a uz Pitta su igrali Sheryll Polack, Gall Boyd, Milena Dravić i Sonja Savić.

Rođen u Nikšiću 1942. godine, a u kinematografiju je ušao tijekom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radiotelevizije Beograd.

Nikolić je vrijedio za vrlo uspješnog direktora fotigrafije, a surađivao je s redateljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića. 

Komentara 9

Avatar nitko i ništa
nitko i ništa
16:34 13.05.2021.

Ode na Dan bezbednosti.

KR
Krotila
20:40 13.05.2021.

Bio je uspiješan redatelj.

OL
oLo
17:24 13.05.2021.

Naj naj najjači film.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije