Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki kazalištarac

Preminuo redatelj Božidar Violić

Marko Prpic/PIXSELL
30.11.2020.
u 14:31

U 90. godini preminuo je kazališni redatelj Božidar Violić.

U 90. godini preminuo je kazališni redatelj i pedagog Božidar Violić.

Violić rođen je u Splitu 1931. godine, a diplomirao je romanistiku na Filozofskom fakultetu i režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radio je kao redatelj i dramaturg na Radio Zagrebu, a zatim i u kazalištu "Gavella". Bio je profesor glume i režije na Akademiji dramske umjetnosti te umjetnički ravnatelj te redatelj i dramaturg u Zagrebačkom kazalištu mladih od 1979. do umirovljenja 1999.

Režirao osamdesetak dramskih i opernih predstava (I. Brešan, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja i Svečana večera u pogrebnom poduzeću; S. Novak, Mirisi, zlato i tamjan, u vlastitoj adaptaciji; F. Šovagović, Sokol ga nije volio; L. Kaštelan, Adagio; A. Šoljan, Galilejevo uzašašće; U očekivanju Godota S. Becketta; Henrik IV. L. Pirandella; Vesele žene windsorske i Richard III. W. Shakespearea; Život je san P. Calderóna de la Barce; Volpone B. Jonsona; Gospon lovac G. Feydeaua; Opasne veze Ch. Hamptona; Đavolov učenik G. B. Shawa...) Dramatizirao je više tekstova te radio kao prevoditelj. Autor je scenarija za kratke i dugometražne filmove poput Babajinog "Nesporazuma" te "Breze". 

Bio je suprug bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1994. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

WA
waltercronk
11:40 06.12.2020.

Niste trebali tako puno o jednom od najvećih kazališnih redatelja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije