Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Preminuo redatelj Božidar Violić

U 90. godini preminuo je kazališni redatelj Božidar Violić.
30. studenoga 2020. u 14:31 1 komentara 350 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U 90. godini preminuo je kazališni redatelj i pedagog Božidar Violić.

gavela "zagreb 2020" Priča šira od virusa i potresa koja dokazuje da je čovjeku lakše kad u paklu nije sam

Violić rođen je u Splitu 1931. godine, a diplomirao je romanistiku na Filozofskom fakultetu i režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radio je kao redatelj i dramaturg na Radio Zagrebu, a zatim i u kazalištu "Gavella". Bio je profesor glume i režije na Akademiji dramske umjetnosti te umjetnički ravnatelj te redatelj i dramaturg u Zagrebačkom kazalištu mladih od 1979. do umirovljenja 1999.

Režirao osamdesetak dramskih i opernih predstava (I. Brešan, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja i Svečana večera u pogrebnom poduzeću; S. Novak, Mirisi, zlato i tamjan, u vlastitoj adaptaciji; F. Šovagović, Sokol ga nije volio; L. Kaštelan, Adagio; A. Šoljan, Galilejevo uzašašće; U očekivanju Godota S. Becketta; Henrik IV. L. Pirandella; Vesele žene windsorske i Richard III. W. Shakespearea; Život je san P. Calderóna de la Barce; Volpone B. Jonsona; Gospon lovac G. Feydeaua; Opasne veze Ch. Hamptona; Đavolov učenik G. B. Shawa...) Dramatizirao je više tekstova te radio kao prevoditelj. Autor je scenarija za kratke i dugometražne filmove poput Babajinog "Nesporazuma" te "Breze". 

kuc travno Premijerna izvedba "Edipa" Kazališta Hotel Bulić

Bio je suprug bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1994. godine.

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • waltercronk:

    Niste trebali tako puno o jednom od najvećih kazališnih redatelja..