Naslovnica Kultura Film

Preminuo Rade Spitzmüller, najstariji hrvatski glumac

U Kerempuhu je igrao u 20-ak predstava, a rekord je u nastupima oborio s Hadžićevim “Državnim lopovom” – bilo ih je 300
09. lipnja 2016. u 19:00 2 komentara 1419 prikaza
rade spitzmüller
Foto: Kerempuh
Pogledajte galeriju 1/3

“Glumit ću 77-godišnjaka pa me moraju pomladiti”, šalio se u svom posljednjem intervjuu za Večernji list Radoslav Rade Spitzmüller u kolovozu 2013. godine jer se upravo pripremao za ulogu u filmu Kosac redatelja Zvonimira Jurića.

Najstariji hrvatski glumac preminuo je u svitanje 9. lipnja u 91. godini u umirovljeničkom domu u Osijeku.

Rade Spitzmüller rođen je u 10. studenog 1925. godine u Jasenovcu. Glumačku je karijeru započeo u Banjoj Luci, nastavio u HNK Osijek, a redatelj Bojan Stupica odveo ga je svojedobno u Jugoslavensko dramsko pozorište u Beograd. Bio je među rijetkima koji su glumili na Venecijanskom bijenalu – u Dundu Maroju. U zagrebačkom je Kerempuhu igrao u 20-ak predstava, a rekord je u nastupima oborio Hadžićevim “Državnim lopovom” – bilo ih je 300. Od nagrada je samo u Kerempuhu zaslužio dvije – povelju satiričkog lista “Jež” na 8. danima satire za ulogu Gđe Mudroš u predstavi V. Hadžića “Zmija” (1983.) i Zlatni smijeh za najbolja glumačka ostvarenja na 11. danima satire za ulogu Jovana Milića Gedže u predstavi A. Goljevšček “Pod Krležinom glavom” (1986.).

A nagrada je i uloga bilo još i u kazalištu i na filmu i u TV serijama. Iako je 1987. godine otišao u mirovinu, Rade Spitzmüller nikada nije otišao iz glume.

Kad god je pomislio da je posljednji put stao na kazališne daske ili pred kamere, telefon mu je ponovno zazvonio. A odbiti ponudu jednostavno, kazao je Rade Spitzmüller, ne može.

Pogreb Rade Spitzmüllera bit će u subotu u 11.50 sati na Aninu groblju u Osijeku.

>> 'Glumit ću 77-godišnjaka, pa me moraju pomladiti'

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas