Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rade Spitzmüller

'Glumit ću 77-godišnjaka, pa me moraju pomladiti'

Rade Spitzmüller (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
21.08.2013.
u 13:09

Nisam još potpuno sijed, čekam stotu. 
Ne mogu trčati, ali redatelj je rekao da baš takvoga treba, šali se

Snimanje filma počinje za samo mjesec dana, Radoslav je nestrpljiv. Pred kamerama će zaigrati 77-godišnjeg Slavonca Pavla.

– Pitao sam hoće li me morati pomladiti – šali se on. Osječanin Radoslav Spitzmüller ima 88 godina, a glumit će u filmu Kosac redatelja Zvonimira Jurića.

Glumio i za Đapića

– Upozorio sam ga da još nisam potpuno osijedio, čekam da prijeđem stotu. Ne mogu ni trčati i penjati se po stubama, ali Jurić je rekao kako baš takvoga i treba. Da nemam štap, sam bi mi ga dao – nastavlja Rade. Radnja filma se odigrava u slavonskom gradiću, no snimat će se u okolici Zagreba. Rade se posla ne plaši.

– Neće mi biti naporno. Po scenariju, sjedim u gostionici i živciraju me razgovori, a kad odlazim, pomažu mi drugi gosti. Točno onako kako mi i treba – opisuje.

Kad god pomisli da je posljednji put stao na kazališne daske ili pred kamere, telefon mu ponovno zazvoni. A odbiti ponudu jednostavno - ne može. Hod mu je usporen, operirao je kuk, no na energiji bi mu pozavidjele i upola mlađi kolege. Bez njega nije prošlo ni snimanje Duha u močvari 2006. Pojavio se nedavno i u predizbornom spotu Ante Đapića. U mirovini je još od 1987., no nikada se nije “smirio”. Karijeru je počeo u Banja Luci, nastavio u HNK Osijek, a redatelj Bojan Stupica odveo ga je svojedobno u Jugoslavensko dramsko pozorište u Beograd.

Zbog Švejka prestao pušiti

– Izveli smo Dunda Maroja u Veneciji. Jedina je to predstava iz bivše Jugoslavije koja je ikada igrana na bijenalu – priča jedini živući glumac iz te postave. Emocije mu prorade čim kroči u HNK u Osijeku.

– Prestao sam pušiti zbog Brechtova Švejka u Drugom svjetskom ratu, i to nakon 27 godina. Mučilo me grlo, a publika nije bila tu da sluša moje kašljucanje – prisjeća se. Rekord je u nastupima oborio s “Državnim lopovom” u Kerempuhu, bilo ih je 300.

– Da ju samo jednom pročitam, mogao bih ju odmah igrati – kaže. Ime mu je i u odjavnim šicama niza TV serija ili filmova, kao što su Putovanje u Vučjak, Nepokoreni grad, Velo misto, Mačak pod šljemom, Inspektor Vinko. Kazalište mu je ipak prva ljubav.

– Svaku večer nadograđujete ulogu, osjetite dah publike – zaključuje on.  

>> 'U karijeri mi je odmoglo to što mi je otac poznati glumac'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije