Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stefan Soltesz

Preminuo austrijski dirigent: Nije rijetka smrt za dirigentskim postoljem

BAVARSKA OPERA
26.07.2022.
u 09:44

Dirigentu Stefanu Solteszu pozlilo je u Bavarskoj državnoj operi, dok je dirigirao operom Richarda Straussa “Šutljiva žena”, a nakon čega je umro

Austrijski dirigent mađarskog podrijetla Stefan Soltesz preminuo je u petak nakon što mu je pozlilo za opernim pultom Bavarske državne opere dok je dirigirao operom Richarda Straussa “Šutljiva žena”. Pozlilo mu je pri kraju prvog čina Straussove opere, a umro je u bolnici. Soltesz je imao sedamdeset i tri godine, a intendant Bavarske državne opere Serge Dorny objavio je da je duboko ožalošćen zbog smrti “talentiranog dirigenta i dobrog prijatelja”. Soltesz je rođen u Mađarskoj 1949. godine, a školovao se u Beču, gdje je bio i član zbora Bečki dječaci. Bio je i generalni muzički direktor Aalto-Theatera u Essenu i Opere u Braunschweigu, te šef dirigent Opere u Antwerpenu i Gentu. Nastupao je i u Bečkoj državnoj operi, berlinskoj Komičnoj operi, Operi u Hamburgu, kao i na festivalu u Salzburgu. U berlinskoj Njemačkoj operi imao je više od 350 dirigentskih nastupa. Glazbeni zanat usavršavao je kao asistent dirigenata poput Karla Bohma, Cristopha von Donhanyija i Herberta von Karajana.

No austrijski dirigent Soltesz nije jedini kojem je fatalno pozlilo za dirigentskim pultom. Poznat je slučaj Giuseppea Sinopolija, poznatog talijanskog dirigenta, koji je umro dirigirajući treći čin Verdijeve opere “Aida” u Njemačkoj operi u Berlinu. Dogodilo se to u travnju 2001. godine i potreslo je glazbeni svijet, jer je Sinopoli imao samo pedeset četiri godine i bio je jedan od najboljih, napose opernih dirigenata tog vremena. Sinopolijevu smrt mediji su nazivali tragedijom za operu, jer riječ je o maestru koji je dirigirao i u milanskoj Scali i na Wagnerovu festivalu u Bayreuthu.

Dirigentski pult Bavarske državne opere bio je fatalan i za dirigenta Giuseppea Patanea, koji je umro u pedeset i sedmoj godini života 1989. godine, dirigirajući Rossinijevu operu “Seviljski brijač”. Talijanski dirigent doživio je srčani udar, a umro je u bolnici.

Još je jedan dirigent stradao za dirigentskim pultom Bavarske državne opere, a bio je to Josef Keilberth kojeg je zadesio srčani udar u drugom činu Wagnerove opere “Tristan i Isolda”. Grčki dirigent Dimitri Mitopoulos stradao je od srčanog udara na pokusu Treće Mahlerove simofnije u milanskoj Scali 1960. godine. Među dirigentima koji su stradali ili za vrijeme pokusa ili za vrijeme opernih izvedbi su i nizozemski maestro Eduard Alexander van Beinum, šef dirigent Concertgebouw orkestra i Felix Mottl koji je preminuo 1911. godine nakon što mu je pozlilo za dirigiranja opere “Tristan i Isolda” u Münchenu. Izraelski dirigent Israel Yinon preminuo je u Luzernu 2015. godine za vrijeme koncerta na kojem je izvodio Straussovu “Alpsku simfoniju”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije