Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Preminula Sena Jurinac, velika diva zagrebačke i bečke opere

Samo mjesec dana nakon što je u Bavarskoj proslavila svoj devedeseti rođendan javljeno je da je preminula velika hrvatska operna umjetnica Srebrenka Sena Jurinac.
23. studenoga 2011. u 14:17 8 komentara 109 prikaza
jubilej sene jurinac
Foto: boris ščitar/pixell

Samo mjesec dana nakon što je u Bavarskoj proslavila svoj devedeseti rođendan, javljeno je da je preminula velika hrvatska operna umjetnica Srebrenka Sena Jurinac.

Povodom njezina jubileja u Kazališnom muzeju u Beču nedavno je direktor bečke Opere Dominique Meyer otvorio izložbu Seni u čast, a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu za rođendan joj je 24. listopada poklonilo Puccinijevu operu “La Bohème”. Nije to bio slučajan izbor, jer upravo je Puccinijevom Mimi Sena počela svoju opernu karijeru, i to u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1942. godine.

U povijest hrvatske glazbe ta je skromna umjetnica, kojoj je bečku audiciju sugerirala Tilla Durieux, ušla i kao prva Papandopulova Sunčanica s praizvedbe 1943. godine, ali i grofica Erdödy iz prvog hrvatskog zvučnog filma o Vatroslavu Lisinskom.

Na sceni bečke Državne opere nastupila je u 1268 predstava i interpretirala 46 uloga. U Beču je debitirala 1. svibnja 1945. godine kao Cherubin u Mozartovu “Figarovu piru”. Otad je u Austriji tu ulogu otpjevala 129 puta, pa nije čudno da ima titulu bečke komorne pjevačice i da je počasna članica tamošnje opere. Sena Jurinac bila je i ostala jedna od najomiljenijih bečkih opernih pjevačica, umjetnica čije su izvedbe Mozartovih i likova Richarda Straussa proglašavane antologijskima. Ali ona je pjevala i Verdija, Glucka, Beethovena, Wagnera (i to u Bayreuthu), Janáčeka, Čajkovskog, Musorgskog, Puccinija...

Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li tko su bili mentori Marku Zuckerbergu i Bill Gatesu?
Mirovina
E, DA SAM ZNAO...
Imamo li dva života?