Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna vijest

Preminula omiljena zagrebačka i mostarska sopranistica Blaženka Milić

Zagreb: Svečana dodjela Nagrada hrvatskog glumišta
Sandra Simunovic/PIXSELL
09.09.2021.
u 08:11

U Zagrebu je preminula dugogodišnja članica Opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, sopranistica Blaženka Milić, rođena u Mostaru 1939. godine. Na sceni je interpretirala dvadeset i šest uloga

U Zagrebu je preminula ugledna hrvatska sopranistica i dugogodišnja prvakinja Zagrebačke opere Blaženka Milić. Rođena Mostarka (4. veljače 1939. godine), bila je prva učenica odjela za solo pjevanje na mostarskoj Muzičkoj školi kod profesorice Milke Padovan. Scenski debi imala je u ožujku 1961. godine pjevajući Petricu u Gotovčevu "Đerdanu" u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Muzičku akademiju završila je u Zagrebu kod profesora Lava Vrbanića, a usavršavala se i u inozemstvu. U angažman zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta stupila je 1. rujna 1969. godine, a u tom je kazalištu bila sve do odlaska u mirovinu u siječnju 2001. godine. Debitirala je na sceni kao Zorka u "Porinu" Vatroslava Lisinskog 1970. godine. 

Zahvaljujući moćnom sopranu, u zagrebačkom HNK-u Blaženka Milić interpretirala je brojne uloge među kojima se ističu Puccinijeva Cio-Cio-San i Mimi, Mascagnijeva Santuzza, Verdijeva Leonora, Amelia i Abigaille, Wagnerova Senta i Brunhilda, Mozartova Donna Anna ili pak Cileina Adriana Lecouvreur. Na sceni je otpjevala dvadeset i šest likova iz operne literature. Sa Operom HNK-a je gostovala i na uglednim europskim pozornicama Salzburga, Moskve, Torina, Stuttgarta, Kijeva... 

U sjećanju zagrebačke publike svakako će ostati i njen više nego uspješni nastup kao Florie Tosce u istoimenoj Puccinijevoj operi kada su joj partneri bili slavni švedski tenor Nicolai Gedda  i bariton Ingvar Wixell. 

Posljednji puta nastupila je na pozornici HNK kao Anna u Nabuccu, 2002., a 2010. predstavljen je njezin dvostruki CD "Glazba je moj život". Nastupala je Blaženka Milić koju su mnogi zvali Bajka i na koncertnim podijima, ali i u crkvama. Iako je bila primadona, nije joj bilo ispod časti pjevati i u crkvenim zborovima, jer je voljela i glazbu i zajedničko muziciranje. 

Davor Schopf autor je monografije "Život kao bajka" o životu u radu omiljene zagrebačke pjevačice Blaženke Milić, koja je 2018. godine dobila i Nagradu hrvaskoga glumišta za životno djelo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije