Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strauss mlađi

Premijera operete Šišmiš u splitskom HNK

Šišmiš
arhiva
15.12.2011.
u 12:23

Premijera "Šišmiša" dolazi kao prva premijera u sezoni u kojoj se navršava devedeseta obljetnica otkako je prvi put osnovan samostalni splitski operni ansambl

Najpoznatija svjetska opereta "Šišmiš" Johana Straussa mlađeg premijerno se izvodi na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 16. prosinca od 20 sati. Pretpremijera, koja će se održati u četvrtak 15. prosinca s početkom u 19 sati, ponuđena je splitskim umirovljenicima koji će joj moći nazočiti uz kupnju ulaznice po cijeni od samo 20 kuna. Pod ravnanjem maestre Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića, solisti, Orkestar i Zbor te Balet splitskog kazališta publici će u ovim blagdanskim danima podariti duhovitu i vedru predstavu uz briljantnu Straussovu glazbu.

Protagonisti na premijernoj izvedbi bit će Branko Robinšak u ulozi Gabriela von Eisensteina, Marija Buzdovačić utjelovit će njegovu suprugu Rosalindu, a Marijana Prohaska bit će njihova sobarica Adela. Pored njih solisti su Zlatko Aurelio Kokeza, Terezija Kusanović, Sveto Matošić Komnenović, Ozren Bilušić, Vinko Maroević, glumac Nikola Ivošević te Milica Raičević. Za vizualni izgled predstave zaslužni su scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Irena Sušac i oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović. Koreografkinja je Snježana Abramović Miljković, a zborovođa Domeniko Briški.

Premijera "Šišmiša" dolazi kao prva premijera u sezoni u kojoj se navršava devedeseta obljetnica otkako je prvi put osnovan samostalni splitski operni ansambl. I te 1922. krenulo se s operetom, a splitska je publika, tijekom desetljeća koja će uslijediti, imala (višekratno) priliku vidjeti najvažnija djela tog žanra. Straussov "Šišmiš" bio je prva predstava u novouspostavljenoj kazališnoj sezoni nakon Drugog svjetskog rata, a do danas je odigran više od stotinu puta.

Počevši od uvertire, koja je zasigurno jedno od najpopularnijih djela ikad napisanih, u kojoj dominira glasoviti valcer, nižu se opojno melodiozni i neodoljivi glazbeni brojevi, a na sceni ih prati duhovita i prpošna igra zamjene identiteta, zavođenja na balu pod maskama, i elegantne frivolnosti zlatnog doba Beča druge polovice 19. stoljeća.

Nakon premijere u prosincu je planirano još šest izvedbi. Posljednja u nizu, ona 30. prosinca, bit će specijalno svečano novogodišnje izdanje u kojem će publiku iznenaditi razveseliti i posebni gosti koji će se samo za tu priliku pojaviti na sceni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije