Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Predragu Luciću nagrada Judita. 'Autor upozorava na kaos u koji ćemo potonuti'

Nagradu Judita za najbolje postignuće u dramskom programu dobio je dramski pisac Predrag Lucić
14. kolovoza 2017. u 23:50 1 komentara 509 prikaza
Baletna predstava 'Derviš i smrt'
Pogledajte galeriju 1/3

Nagradu Judita za najbolje postignuće u dramskom programu večeras je na zatvaranju 63. Splitskog ljeta u zgradi kazališta dobio dramski pisac Predrag Lucić, dok je nagradu Judita za izuzetan glazbeni doživljaj u kojem je njegov suradnik bio pijanist Rohan de Silva po ocjenjivačkom sudu Slobodne Dalmacije dobio violinist Stefan Milenkovich.

Tomislav Petranović NACIONALNI PRVAK BALETA Tomislav Petranović: Bit ću Derviš Ahmed Nurudin u Splitu

U ime nagrađenog Predraga Lucića nagradu Judita je preuzela splitska glumica Nives Ivanković koja je glumila u predstavi. U obrazloženju Judite koja ide Predragu Luciću, autoru drame "Aziz ili svadba koja je spasila Zapad", povjerenstvo za dodjelu nagrada je među ostalim istaknulo kako je autor među likove Brechtova "Pira malograđana" uveo lik nepoznatog i nezvanog stranca Arapina koji potencira postojeće malograđansko naličje obitelji. 

"U nas neviđeno hrabro, autor upozorava na kaos u koji ćemo potonuti, na Zlo koje se ne može regulirati. Autorova snažna globalna poruka nadilazi puku reprodukciju stvarnosti, pozivajući izravno u scenski predložak čisto faktografske replike. Jamačno će uskoro biti pretočena u nova uprizorenja, ali Drami splitskoga HNK-a pripada pritom prvenstvo", navelo je povjerenstvo u svom obrazloženju.

Jednoglasnu odluku o dodjeli Judite violinistu Stefanu Milenkovichu donio je ocjenjivački sud Slobodne Dalmacije koji je "u vidu imao izuzetnu izražajnost i energiju samog izvođača koji se ponovno iskazao u najboljem svjetlu". Žiri je istaknuo da ne treba zaboraviti kako je Milenkovichu to bio deseti nastup u Splitu gdje je prvi put nastupio kao 14-godišnjak.

"Žiri je uočio da posebna zasluga pripada i cijelom ansamblu i solistima opere 'Seviljski brijač' na čelu s maestrom Ivom Lipanovićem, ali bio je tu i za publiku fascinantan nastup tenora Zorana Todorovića koji je oduševio svojim solističkim koncertom. Vrlo dobar nastup imao je i splitski gitarist Goran Listeš", navedeno je u obrazloženju u kojem još stoji i da su se ipak odlučili za "uvijek pouzdanog i svježeg, renomiranog kreatora novih glazbenih uzbuđenja Stefana Milekovicha kojemu je ovo prva nagrada u Splitu nakon dugogodišnjeg umjetničkog druženja".

Baletna predstava 'Derviš i smrt'
1 / 18
Baletna predstava 'Derviš i smrt'

Ravnatelj 63. Splitskog ljeta i ujedno intendant HNK Split Goran Golovko novinarima je izjavio kako je izuzetno zadovoljan realizacijom ovogodišnjeg festivala jer je njihove programe proteklih mjesec dana popratilo 8500 gledatelja što je povećanje u odnosu na prethodne godine.

"Popunjenost gledališta nam je iznosila 75,9 posto i to je povećanje. Ostvarili smo i 150 tisuća kuna više prihoda od ulaznica od planiranog. To svjedoči da smo pružili kvalitetan, raznovrstan i bogat program unatoč svim poteškoćama koje nas prate i činjenici da grad Split još nema proračun, te da je u uvjetima nabujalog i metastaziranog turizma sve teže organizirati predstavu na otvorenom", kazao je Golovko.

Kazališni festival 63. Splitsko ljeto, kojem je večeras prisustvovao i premijer Andrej Plenković, proglasio je zatvorenim Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban

Split: Premijera predstave "Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad" 'Aziz' Premijera predstave Predraga Lucića privukla Severinu, Anu Gruicu...

Prethodno je po motivima istoimenog romana Meše Selimovića izvedena praizvedba baleta "Derviš i smrt" koju je u koreografiji Igora Kirova izveo balet HNK Split. Libreto za balet je napravio nagrađivani makedonski pisac Sašo Dimoski, a glazbu Goran Bojčevski. Glavnu ulogu u predstavi je odigrao nacionalni prvak HNK Zagreb Tomislav Petranović.

Ravnatelj baleta Igor Kirov je za predstavu kazao da je na njoj radio dva mjeseca, te da je puna energije i emocija. 

"Imao sam sreću da sam radio s Tomislavom Petranovićem koji je dao sve od sebe. Ovo je moja najveća predstava do sada u kojoj pleše cijeli ansambl od 31 plesača", izjavio je Kirov.

63. Splitsko ljeto ukupno je trajalo 32 dana za vrijeme čega je odigrano 36 različitih naslova u 46 izvedbi od opere, baleta, drame, večeri poezije, koncerata, izložbi, te po jedna promocija knjige i umjetnička intervencija. Osim u zgradi i dvorištu kazališta festival se održavao i u ambijentalnim prostorima podruma Dioklecijanove palače, Peristila, Galerije Meštrović i Kaštilca, Sustipana i Vile Dalmacije.

Dino Mustafić Splitsko ljeto Dino Mustafić: U Europi dominira strah Branimir Pofuk Mnogo više ljudi dolazi na Trg maršala Tita gledati predstave u HNK nego vani prosvjedovati najavili sezonu HNK priprema 'Tko pjeva, zlo ne misli'
Europa League - Group K - Feyenoord v Dinamo Zagreb
MODRI PREZIMILI
Evo što sada čeka Dinamo nakon što je prošao skupinu, ima jedna sjajna vijest!
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • Avatar Bljesak
    Bljesak:

    Autor je odavno potonuo u kaos , aktualno i sklepano kao nekad politicki komesari. Soros je obustavio isplate feralu a mrznja je morala negdje izaci. Djelo tocno po liniji.