Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Predin nas je prvim romanom uvjerio da je život na Balkanu lijep, možda i najljepši

U izdanju Frakture objavljen je prvi roman Zorana Predina "Mongolske pjege".
27. svibnja 2021. u 11:31 2 komentara 152 prikaza
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

 Da Zoran Predin zna pisati, bilo je jasno još 1981. godine kada je napisao (i otpjevao) “Praslovan”. Kao dokaz te teze mogu se, naravno, redati i druge antologijske pjesme Lačnog Franza, ali svakako im treba dodati i dokaz njegova sasvim osebujnog pogleda na svijet, u kojem (crni) humor i profinjena erotika imaju ključnu ulogu.

John le Carré Posljednja knjiga špijuna i najboljeg pisca špijunskih romana

Literarni dio tog dokaza njegove su dvije zbirke proznih tekstova: “Druga žena u haremu” i “Glavom kroz zid”. No njegov hrvatski izdavač Fraktura nedavno je objavio i njegov prvi roman “Mongolske pjege” (urednik Roman Simić, prijevod Jana Pogačnik, cijena 129 kuna), koji će svim skepticima, na temu razuzdanih rokera, zauvijek zatvoriti usta.

Ovaj je roman ne samo odlično napisan nego i duboko promišljen, i to ne samo zato što se njegova radnja proteže kroz stoljeća. Priča u njemu tvori svojevrsni krug i govori o životu na prostoru Balkana, o svemu što je taj život najviše obilježilo: ratovima, onim davnim (koji sežu u povijesna osvajanja Turaka u trenutku kada dolaze pod zidine Beča) i ovim iz našeg doba (osamostaljenje Slovenije u okršaju s JNA), mijenama društvenog uređenja, teškom životu na oskudnoj zemlji, a u središtu svega toga je opstanak tzv. običnog čovjeka.

 | Autor : Fraktura.hr Foto: Fraktura.hr

Predin zapravo pokazuje kako smo preživjeli, kako Slovenci tako i Hrvati, jer nimalo slučajno zadnja scena romana događa se u Splitu. Junaci u romanu ljudi su od krvi i mesa, puni vrlina i mana, spremni iznenaditi promatrača (čitatelja), jer tamo gdje očekuje krajnje nevolje, pa i smrt, doživi najveću milost i zalog za život. Upravo zato čini se da unatoč svim prokletstvima, svim politikama (i političarima), svim nevoljama koje su nas snašle i onima koje smo sami izazvali, na Balkanu još ima života. Predin tvrdi da je upravo to lijep život (možda i najljepši na svijetu), onaj u kojem još postoje pravi ljudi, velike ljubavi, iskrene emocije...

knjiga za djecu i mlade Novi, dosad neobjavljeni materijali otkrivaju sve o životu Anne Frank

Čitajući priču koju nam autor nudi kao krunski dokaz te teze, a koja nipošto nije crno-bijela, čitatelj shvaća da čvrsto drži stisnute palčeve da je Predin u pravu.     

Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • Smola:

    Život na staroj planini Balkan je lijep.

  • Avatar Rubinet
    Rubinet:

    Pa neka se odseli iz Ljubljane (ili Maribora ? ) tamo u obećanu zemlju.