Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
John le Carré

Posljednja knjiga špijuna i najboljeg pisca špijunskih romana

TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
21.05.2021.
u 19:44

"Silverview", posljednji roman Johna le Carréa, autora kojeg mnogi smatraju najboljim piscem špijunskih trilera, posthumno će biti objavljen u listopadu ove godine.

Slavni britanski autor John le Carré preminuo je u 89. godini života u prosincu prošle godine,a ostao je zapamćen kao najbolji pisac špijunskih trilera čije je brojne događaje i sam proživio. Svoje realistične romane pisao je do smrti pa će tako posljednji roman ovog velikana biti objavljen u listopadu ove godine od izdavačke kuće Viking Press uz njegov blagoslov.

U rasponu od šest desetljeća le Carré je napisao 25 romana. Posljednji, 26. roman pod nazivom "Silverview" priča je o Julianu Lawndleyu koji napušta dobro plaćeni posao u gradu za mirniji život vodeći knjižaru u engleskom gradiću na obali. Nakon nekoliko mjeseci Juliana posjećuje Edward, poljski emigrant koji posjeduje neobično znanje o Julianovoj obitelji i neobično zanimanje za njegovu trgovinu. U međuvremenu špijunski šef u Londonu istražuje izdajničko curenje informacija, što ga dovodi upravo do tog obalnog gradića.

Le Carré, pravog imena David Cornwell, profesionalnu karijeru započeo je radeći kao špijun za britanski MI5, sigurnosnu službu za unutarnju sigurnost, te obavještajnu službu MI6. U to vrijeme život provodi poput protagonista u romanima svog uzora, Lorda Clanmorrisa, pa se i sam odlučuje početi pisati, ne nadajući se da će njegova djela preoblikovati jedan cijeli žanr.

Svoj autorski opus le Carré započinje trilerom "Poziv za umrlog" 1961. godine kojeg slijede "Ubojstvo na nivou" (1962.), "Špijun koji se sklonio u zavjetrinu" (1963.) te "Rat u ogledalu" (1965.). Već u ovim debitantskim djelima pisao je poput iskusnog pisca, stoga mnogi tvrde da su mu upravo te knjige i najbolje.

Naime, za razliku od tadašnjih izmaštanih, romantiziranih špijunskih romana, le Carré prikazuje surovu realnost špijuniranja detaljima sigurnih kuća, dešifriranja, prisluškivanja telefona i slično. Osim realističnog prikaza špijunaže, le Carré među prvima prikazuje Hladni rat upravo onakav kakav je i bio- kao rat. Cilj opravdava sredstvo, a ne može pobijediti onaj koji je pošten i etičan.

 Prvi romani, iako se mogu čitati neovisno, nadovezuju se jedan na drugoga i imaju niz istih likova od kojih je zasigurno najznačajniji George Smiley, šef fiktivne obavještajne agencije Circus. Naslovi koji prate špijunske dogodovštine ovog pametnog introverta objedinjene se u "Smileyev ciklus" od kojeg le Carré uzima pauzu 80.-ih godina kada počinje pisati samostalne romane od kojih je prvi roman "Mala bubnjarica", objavljen 1983., ujedno i najpoznatiji.

Le Carréova djela postigla su veliki komercijalni uspjeh. Mnoge su njegove knjige bile bestseleri, što uključuje i posljednji roman, Agent koji trči u polju. Nekolicina naslova našla se i na malim ekranima, uključujući "Dečko, dama, kralj, špijun" (2011.) i "Špijun koji je izašao iz hladnoće" (1965.).

Unatoč utjecaju kojeg su njegova djela ostavila, ne samo na žanr špijunskih trilera, već na cijelu književnost, skromni le Carré, nije dopustio da se njegovim knjigama dodjeljuju književne nagrade pa je 2011. godine zatražio da se njegovo ime povuče iz nominacija za nagradu Man Booker, a i državne počasti poput viteštva smatrao je suludima.

Unatoč tomu John le Carré ostat će zauvijek zapamćen kao jedan od najboljih britanskih romanopisaca svih vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije