Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Nova

Predavanje Dalibora Martinisa o projektu "Vječna vatra gnjeva"

'16.04.2010., Hrvatska, Zagreb - MSU, Medjunarodna izlozba sa zvijezdama suvremene europske umjetnosti.Par lijevih cipela \\u0096 Povratak u stvarnost u istocnoj Europi.Dalibor Martinis. Photo: Igor K
'Igor Kralj/PIXSELL'
05.03.2013.
u 11:52

Projekt Vječna vatra gnjeva generira izvedbu čina pobune, koja se sve učestalije zbiva u urbanim prostorima svjetskih velegradova

U Galeriji Nova, u srijedu, 6. ožujka, u 19 sati, održava se predstavljanje knjige Dalibora Martinisa \'Vječna vatra gnjeva - Bilježnica\'. O knjizi u izdanju DAF- a i projektu Vječna vatra gnjeva razgovarat će teoretičar i autor uvodnog eseja Žarko Paić, dizajner i autor razgovora s umjetnikom Boris Greiner, te sam Dalibor Martinis.

Projekt Vječna vatra gnjeva generira izvedbu čina pobune, koja se sve učestalije zbiva u urbanim prostorima svjetskih velegradova i gotovo po pravilu posreduje znakom zapaljenog automobila. Nestajanje objekta u plamenu je višestruka negacija na djelu. Ono, naravno, negira samu materijalnost objekta, negira cijelu simboliku automobila preko koje se ostvaruje društveni status vlasnika, ali negira i samo mjesto na kojem se palež zbiva, dakle, grad, ulicu ili trg kao locus društvenosti, susretanja, međuljudske komunikacije i razmjene. 

Umjetničkom akcijom paljenja automobila namjera nam je da posvojimo sve takve iskaze nezadovoljstva, pobune i bijesa koji će se događati u budućnosti u različitim trenucima, na različitim mjestima. Smještajući ovaj čin u područje umjetnosti moći ćemo sve sljedeće paleži automobila razumijevati kao dio nekog možebitno jasnije strukturiranog idejnog, metapolitičkog sklopa. Istovremeno vraćamo, izravno na asfalt i u društvenu memoriju, sve one paleži automobila koje su se događale u Bejrutu, Nablusu, Bagdadu, Parizu, Berlinu ili Teheranu.Vječna vatra gnjeva dio je veće grupe radova pod zajedničkim nazivom Data Recovery.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije