Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj svijeta

Praizvedba Madrigala Rouge Milka Kelemena u Kaisetslauternu

Pijanistica Martina Filjak
arhiva VL
18.02.2011.
u 13:12

Kao dio kompozicije zid iza orkestra osvijetlio se blijedocrvenom bojom koja je postajala sve jača, do intenzivno crvene

"Povijesno-epohalnim trenutkom" nazvala je Sabine Fallenstein, voditeljica programa SWR radija, praizvedbu klavirskog koncerta Madrigal Rouge Milka Kelemena 17. veljače u dvorani Fructhalle u Kaisetslauternu. Dvoje Hrvata, skladatelj Milko Kelemen i svjetski poznata mlada pijanistica Martina Filjak iz Hrvatske, bili su središnje osobe ovoga važnog glazbenog događaja. Pod dirigentskom palicom Christopha Poppena, Deutsche Radio Philharmonie Keiserslautern i Martina Filjak kao solistica izveli su izuzetno dinamičnu kompoziciju punu ritmičkih i harmonijskih kontrasta s čestim korištenjem udaraljki i – obveznim – šumovima. Izuzetno zahtjevne klavirske dionice Martina Filjak virtuozno je izvela, sa sigurnošću i velikom umjetničkom senzibilnošću. Na kraju koncerta kao dio kompozicije zid iza orkestra osvijetlio se blijedocrvenom bojom koja je postajala sve jača do intenzivno crvene, praćena violinama i klavirom do fortissima s udaraljkama, a onda je ostala samo intenzivna crvena svjetlost,  a pijanistica je preko razglasa izrekla riječi Madrigal Rouge.

Maestro Milko Keleman osobno je objasnio da crveno svjetlo virtualno poništava prethodnu zvučnu glazbu... simbol kraja svijeta. U ovome multimedijskom djelu koji gledatelja posve obuzima, auditivno, vizualno i emocionalno, crvena boja ima arhetipsko značenje, a koncert je nastao inspiracijom jednom od slika američkoga avangardnog slikara Marka Rothka. Iznenađujuće i neočekivano nije izostalo, već i po samom nazivu za ovu instrumentalnu kompoziciju koji je uobičajen za vokalne kompozicije.

Martina Filjak, koju je voditeljica predstavila kao čudo od djeteta, koja je s dvanaest godina debitirala sa Zagrebačkim komornim orkestrom prije nego što se proslavila u svijetu svirajući s vodećim svjetskim orkestrima i u poznatim svjetskim dvoranama, izvela je i Mozartov Rondo u D-duru s Deutsche Radio Philharmonie Keiserslauternom. Lepršavom, laganom, jednostavno savršenom izvedbom pokazala je visoku razinu interpretacije u ovoj klasičnoj kompoziciji, kao i u novoj avangardnoj glazbi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije