Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u budućnost

Danas smo trebali nositi samovezujuće tenisice i voziti leteće daske

In the 1989 film
21.10.2015.
u 09:39

U drugom dijelu kultne trilogije, koji se odvija na današnji dan, koristili su tablete i gledali ravne TV ekrane

Jeste li jutros obuli svoje samovezujuće najkice, sjeli u auto i poletjeli do posla? Ili vam je od letećeg auta ipak draža leteća daska?

Tako bi otprilike izgledala jutra da su se obistinile prognoze iz drugog dijela kultnog "Povratka u budućnost" u kojem Michael J. Fox kao Marty McFly iz osamdesetih godina prošlog stoljeća putuje u 21. 10. 2015., današnji dan koji se naziva i "Danom Povratka u budućnost".

I dok leteće automobile i hoverboardove (lebdeće daske, kao skateboard bez kotača) još nemamo, drugi dio trilogije Roberta Zemeckisa vrlo je točno predvidio mnoge aspekte našeg današnjeg života.

Lucas je kriv za sve

Poznat je, primjerice, kadar u kojem se iza Martyjevih leđa vidi plakat za "Ralje 19", film koji još nismo dočekali, no poplava nepreglednih filmskih franšiza koje su gotovo u potpunosti istisnule autorski i nezavisni film iz kinodvorana govori da su filmaši već u osamdesetima mogli naslutiti kamo će ih odvesti tadašnji trend visokobudžetnih SF trilogija u koje je spadao "Povratak u budućnost", a započeo ih je George Lucas svojim "Ratovima zvijezda" koji se još uvijek štancaju i ne bi nas čudilo da dođu do devetnaestog nastavka.

Drugi "Povratak u budućnost", velikim dijelom smješten u današnji dan, predvidio je mnogo više od kinotrendova s početka 21. stoljeća: uz nekoliko promašaja, poput ideje da ćemo u komunikaciji i dalje obilno koristiti telefaks, u ruke svojih protagonista vizionarski je postavio tablete, na zidove objesio televizore ravnih ekrana, a na glavu glavnog lika nasadio je pomalo nezgrapne pametne naočale nekoć sveprisutne tvrtke JVC, umjesto kojih danas imamo nešto diskretniji Google Glass.

Kako je tzv. nosiva tehnologija sve propulzivnija potrošačka grana, ne bi nas čudilo da uskoro dobijemo i pametne jakne poput one koja se pojavljuje u filmu, a što se pametnih tenisica tiče, možda se još ne vežu same, no Nike već jedno vrijeme radi na Nike Mag modelu po uzoru na tenisice koje je nosio Michael J. Fox, a čija se prva ograničena serija prodavala 2011. godine preko eBaya, gdje su ljudi plaćali do 10.000 dolara za par tenisica napravljenih po uzoru na one iz "Povratka u budućnost".

Osim tehnologije i djelomično mode, taj film na neki je način predvidio i maniju brzih i jednostavnih estetskih zahvata: možda nemamo mogućnost jednim pokretom odlijepiti staru kožu s lica kao što u filmu čini dr. Emmett Brown, no ekstremni kemijski pilinzi poput onih koje reklamiraju sestre Kardashian lako su dostupni prosječnoj osobi, a otići na botoks postalo je normalno kao posjet frizeru.

Na pomalo jezovit način ostvaruju se i predviđanja o sveprisutnosti dronova u današnjem svijetu: dronovi nam možda ne šeću pse i ne toče gorivo u automobile, no sve su prisutniji u obliku videoletjelica te nažalost kao dio ratne tehnologije na koju se zemlje poput SAD-a obilno oslanjanju ratujući u prekomorskim zemljama.

Jedina velika stvar koju Zemeckisova ekipa nikako nije predvidjela bila je pojava interneta, što ne čudi jer je World Wide Web izmišljen tek u godini premijere "Povratka u budućnost II", a u širu uporabu ušao je sredinom devedesetih.

Povratak u kinodvorane

Upravo zahvaljujući tom otkriću, koje je u međuvremenu postalo sastavni dio naše svakodnevice, manija "Povratka u budućnost" danas je u punom zamahu: čitave web stranice posvećene su odbrojavanju minuta do dolaska današnjeg dana, eBay se diči aukcijama originalnih memorabilija sa snimanja tog filma, preko interneta se iznova prodaju replike Mattelova hoverboarda i genijalni fanovski artikli poput omota za iPad dizajniranog kao sportski almanah iz "Povratka u budućnost", a nebrojene "Back to the Future Day" evente pohode stotine tisuća korisnika Facebooka.

Surfajući na valu nostalgije, brojni svjetski multipleksi večeras će prikazivati restaurirane i digitalizirane kopije Zemeckisove trilogije: među njima je i hrvatski Cineplexx, u kojem večeras možete pogledati prva dva nastavka filma, te sami usporediti koliko su scenaristi "Povratka u budućnost" pogodili, a koliko promašili. Broj točnih predviđanja mogao bi vas zapanjiti.

Komentara 2

KA
Kaput
00:38 22.10.2015.

Djetinjstvo...Odmah me vrati u neka druga,bolja i romantičnija vremena...ahhhhh...

GM
Gusta magla
13:00 21.10.2015.

Pa i kod nas se jos u mnogocemu koristi fax.....nisu ni tu nesto pogrjesili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije