Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Struka govori javno

Povjesničari umjetnosti u četiri točke uputili apel javnosti

kongres11
03.12.2010.
u 18:10

Prisutnost baštine u javnosti ključna je za njezin sveukupan opstanak, a time i za identitet naše domovine

Hrvatski povjesničari umjetnosti uputili su javnosti upozorenje o stanju u struci izrečeno u četiri zaključka sa skupa održanoga u Mimari. O tim su zaključcima novinare danas informirali dr. Irena Kraševac i dr. Andrej Žmegač u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske, koje je zajedno s Institutom za povijest umjetnosti organiziralo najviši državni skup stručnjaka. 

1. Problemi odnosa prema prostoru

Hrvatski prostor jest duhovna baština i osnovni ekonomski potencijal zemlje. Taj se prostor prečesto nekritički prepušta pogrešnim investicijama, a oduzima budućim naraštajima. Valja zaustaviti obezvređivanje vlastite zemlje.

2. Položaj struke u suvremenom društvu

a) zaštita spomenika

Struka povijesti umjetnosti važna je za odnos prema nacionalnom prostoru i spomeničkoj baštini. Stoga ju je nužno uključiti u odlučivanje o njegovu razvoju. Služba zaštite kulturne baštine društveno je marginalizirana; potrebno joj je vratiti autoritet, a pojedincima u njoj osigurati pravo na javan stav i znanstveni razvoj. Nužna je reorganizacija Uprave za zaštitu kulturne baštine. Zalažemo se za ponovno osnivanje udruge hrvatskih konzervatora i omogućavanje nastavka izlaženja njihova stručnog časopisa.

b) obrazovanje

Za razvoj svijesti o baštini i stjecanje likovne kulture presudan je obrazovni sustav. Smanjenjem nastavne satnice iz predmeta Likovna kultura / Likovna umjetnost u osnovnoj i srednjoj školi mladi u Hrvatskoj izgubili su mogućnost da ih se kroz obrazovanje redovito i smišljeno potiče na razmišljanje i kreativno rješavanje likovnih, a time i drugih problema, uči o lijepom, o važnosti čuvanja baštine te o vizualnoj komunikaciji. Hrvatski povjesničari umjetnosti ističu važnost poticanja daljnjeg obrazovanja kao vida unapređenja svih profesionalnih djelatnosti unutar struke, od osnovnog i srednjeg obrazovanja do muzeja i konzervatorske službe.

 3. Hrvatska povijest umjetnosti i europske integracije

Kao i u svim disciplinama, pripadnost razvijenoj međunarodnoj zajednici može se postići jedino ulaganjem u znanstveni i komunikacijski standard mladih generacija, u ovom slučaju studenata i mladih povjesničara umjetnosti. Uz modernizaciju sveučilišnih programa koja je u tijeku, sve veći broj hrvatskih sveučilišnih nastavnika obrazovanih na stranim sveučilištima utječe na dosizanje visoke kvalitete studija na preddiplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini. Nužno je jače promicati hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu u europskom prostoru putem izložaba, javnih nastupa i izdanja na stranim jezicima te tražimo dobivanje veće potpore nadležnih ministarstava u tom procesu. Također tražimo veće potpore za objavljivanje znanstvenih časopisa i njihovu širu distribuciju.

4. Glas struke u javnosti

Javni mediji moraju zadaću osvještavanja o vrijednosti umjetničke i kulturne baštine ugraditi u svoju politiku. Prisutnost baštine u javnosti ključna je za njezin sveukupan opstanak, a time i za identitet naše domovine. Baština je hrvatski brend i jedan od glavnih gospodarskih resursa budućnosti, ne dopustimo da nam se zalihe iscrpe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije