Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Poslušajte zvučne slikovnice o Frankopanima i njihovu naslijeđu

Primorsko-goranska županija kao nositeljica projekta Putovima Frankopana razvila je ideju zvučnih slikovnica preko kojih se najmlađi online mogu upoznati s poviješću i naslijeđem te hrvatske velikaške obitelji.
03. travnja 2020. u 10:40 0 komentara 166 prikaza
Foto: Putovima Frankopana

Putovima Frankopana je najveći županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, a uključuje mnoge aktivnosti, među kojima su i one namijenjene najmlađima, doznaje se iz Primorsko-goranske županije.

Nagrada Zdravko Pucak zbirci 'Revolucionar' Stjepana Bajića mladi pjesnici Otvoren natječaj za književnu nagradu "Zdravko Pucak"

Dosad se u sklopu projekta održala serija edukacija u nižim razredima osnovnih škola kroz kviz "F kao Frankopan". Na taj se način, uz zabavu, igru i šalu, djeci predstavljala povijest toga kraja i obitelji Frankopan. 

Izradilo se i osam slikovnica za interpretacijske centre u Čabru, Brodu na Kupi, Grobniku, Trsatu, Bakru, Kraljevici, Bribiru i Krku, s tekstovima utemeljenim na povijesnim činjenicama vezanim uz ta područja. 

Slikovnice, kvizove i tematske pričaonice održane po cijeloj županiji djeca su odlično prihvatila, ističe Primorsko-goranska županija te ocjenjuje kako je najvrjednije to što je projekt pobudio veliko zanimanje lokalne zajednice i što se u nj uključuju mještani na područjima na kojima su kašteli.

Sve te aktivnosti na terenu morale su se odgoditi s pojavom epidemije pa su se morali osmisliti novi načini djelovanja. Prva zvučna slikovnica priča o Kraljevici i Frankopanima. Tekstove svih osam slikovnica napisao je Velid Đekić. Ilustrirala ih je Margareta Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Dvanaestogodišnji Luka Zulian spojio je zvuk sa slikom, a tekst čita voditeljica projekta Rajna Miloš. Slijedi izrada još sedam zvučnih slikovnica, najavljeno je iz Primorsko-goranske županije.

Strateški županijski projekt Putovi Frankopana bavi se istraživanjem i interpretacijom naslijeđa hrvatske velikaške obitelji krčkih knezova Frankopana, koji su obilježili više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Projekt teče u tri faze. U prvoj, od 2005. do 2008. godine, ulagano je u obnovu deset frankopanskih kaštela u Vinodolskoj dolini. Druga je faza trajala od 2013. do 2016. godine, u sklopu EU projekta HERA iz IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, kad je zahvat obnove proširen na Rijeku, Krk i Gorski kotar, na ukupno 20 objekata. Cilj je bio osmisliti povijesno-turističku rutu koja će trajno uklopiti objekte u kulturni život šire društvene zajednice.

knjižara knjige elektire Besplatne lektire možete čitati i preko mobilne aplikacije

Treća je faza počela 2015. godine prijavom projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Za obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar odobreno je 47,3 milijuna kuna nepovratnog novca iz strukturnih fondova Europske unije, a ukupna vrijednost projekta je 61 milijun kuna.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.