Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvedba

Posljednja ovosezonska izvedba predstave \"Izlog\"

Izlog
Jelena Janković
28.05.2012.
u 12:25

Nataša Rajković i Bobo Jelčić, proslavljeni autorski dvojac, godinama mijenjaju sliku hrvatskog kazališta svojim projektima u kojima istražuju odnos između stvarnosti i teatra svjedočeći o krhkosti njihovih granica

Posljednja ovosezonska izvedba hvaljene predstave "Izlog" autorskog dvojca Rajković – Jelčić održat će se u srijedu 30. svibnja u izlogu u Tratinskoj 52 od 19 sati. Već idućeg dana ansambl putuje na Theaterformen Festival 2012., koji počinje u četvrtak 31. svibnja i traje do ponedjeljka 11. lipnja u Braunschweigu gdje će predstava gostovati.

O predstavi: I dok sjediš u izlogu napuštenog dućana i prizori se nižu po logici uličnog događanja, a ti sam sebi stvaraš objašnjenja, zapravo stvaraš vlastitu priču ili ti se ona sama nameće pa si je prisiljen stvarati. Ulica ne gubi uobičajenu aktivnost i ta se aktivnost, koju nazivamo zaposlenost ili prometnost, nesmetano odvija kao i onda kad mi nismo prisutni: No kako si postavljen u poziciju, usmjeren da je promatraš, doživljavaš je drugačijom nego inače ili je vidiš onakvom kakvom je do sad nisi primjećivao. 

Ono što je po sebi nepatvoreni simbol stvarnosti, dakle ulica premještanjem perspektive ili sugeriranim fokusom na nju, poprima upravo tom inverzijom značajke teatarskog događaja, gdje se zbog našeg položaja promatrača i sugestije da ono što promatramo nosi neko za nas bitno značenje, sve ono što po sebi nije teatar pretvara u teatarski događaj poput svakog drugog teatarskog događaja koji sadrži i glumce i događajnost i suigru i, naravno, klasičnu podjelu na scenu i gledalište. 

Čini se kao da ono što inače u svojoj širini ne sublimira u zatvorenu cjelinu, vapi za tim da bude primijećeno i da samo sobom progovori te da se barem u našem dojmu zatvori u mogući kontinuirani slijed. Ta mogućnost da skrene pozornost na sebe činjenica je  koju teatar sve manje može zanemariti. Ili, točnije, nešto što ga tjera da se zamisli nad sobom, poručuju autori projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije