Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Profila

Ponovno objavljen najpoznatiji špijunski triler Le Carrea

Le Carre, Dečko, dama, kralj,špijun,
arhiva VL
08.01.2012.
u 10:53

Le Carré je izjavio da mu je drago da ga se shvaća ozbiljno, ali upotrno tvrdi da su svi su likovi i operacije izmišljene. Novo izdanje romana »Dečko, dama, kralj, špijun« priliila je da se čitatelji uvijere zašto je toliko uvjerljiv

London, 1973.godina.  U svijetu špijuna krtica ruje svoje labirinte, raskrižja i zamke, a onaj tko je pokuša uloviti i sam bi mogao završiti kao lovina. Zato su taj opasan zadatak zadatak povjerili Smileyju. On mora riješiti opasnu situaciju koja dokazuje da iz vrha britanske tajne službe već godinama curi. Sovjeti uništavaju najbolje ljude i operacije Cirkusa i više nema sumnje da se iza kodnog imena Gerald krije dvostruki špijun – jedan od Smileyjevih kolega. Ali kako slijediti krticu a da ti se strop ne sruši glavu? Dok Smiley provodi svoju tajnu istragu, u ritmu dječje brojalice figure na ploči mijenjaju mjesta, sve dok ne postane jasno da su „junak“ i „izdajnik“ tek prazne riječi, i da će na kraju ove partije šaha jedan od igrača izgubiti ono najvažnije – život.

Naravno, riječ je o priči iz najpoznatijeg špijunskog tripelra Johna Le Carréa, romana  »Dečko, dama, kralj, špijun«. To je  vjerojatno i od najpoznatije dijela tog žanra  ikada napisano. Uoči premijere istoimenog filma (2. veljače) Tomasa Alfredsona,  s Garyjem Oldmanom i Colinom Firthom u glavnim ulogama, izdavačka kuća profil ponovno je objavila ovo remek djelo koje je proslavilo Le Carréa. 

Tako brojni čitatelji ponovno mogu uživati u ovom špijunskom trileru čija se radnja događa za vrijeme  Hladnoga rata. U njezinom je središtu  veteran špijunaže koji je prisiljen povući se iz mirovine kako bi pronašao sovjetskoga agenta, krticu u britanskoj obavještajnoj službi, poznatijoj pod imenom MI6, a Smiley je definitivno jedan od Le Carréovih najboljih likova.

David John Moore Cornwell pravo je ime  John Le Carré (rođen 19. listopada 1931. godine.) britanskog autra kriminalističkih i špijunskih romana. Jedan je od rijetkih pisaca koji je u svojim špijunskim romanima realistično prikazao međunarodnu špijunažu, čiji je protagonist i sam bio. Zbog toga su njegovi romani često tumače i kao dijelovi priča iza kulisa visoke politike.  No, Le Carré u intervjuima to uvijek pobija, a jednom je i izjavio da mu laska  laska što njegova djela shvaćaju tako ozbiljno Upotrno tvrdi da su svi su likovi i operacije izmišljene, a novo izdanje romana  »Dečko, dama, kralj, špijun« priliek je i da se čitatelji uvijere zašto je upravo on toliko uvjerljiv pisac špijunskih trilera. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije