Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani pučkog teatra

Ponosni na dva desetljeća njegovanja kazališnog amaterizma

Foto: Michael Palijan
28.02.2014.
u 16:38

Na dvodnevnoj manifestaciji nastupit će šest amaterskih kazališta iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije

Danas u organizaciji Hrvatske čitaonice u Hercegovcu počinju jubilarni 20. Dani hrvatskog pučkog teatra, jedinstvena hrvatska revija stvaralaštva domaćih i hrvatskih manjinskih amaterskih kazališta iz dijaspore. Manifestaciju je prije 20 godina utemeljio hercegovački profesor hrvatskoga jezika Stjepan Banas kako bi jezikom i kulturom povezao matičnu i raseljenu Hrvatsku. S. Banas kaže da je, iako je zbog angažiranosti znanstvenim radom već osam godina izvan njezine organizacije,  ponosan na manifestaciju i činjenicu da se održala puna dva desetljeća.

- Želim joj još mnoge godine, jer je evidentan jedinstven trud i rad kazališnih amatera kako iz Hrvatske tako i dijaspore.

Posebice potonjih čija je uloga u održavanju hrvatskog jezika u zemljama iz kojih dolaze nemjerljiva-kazao je S. Banas, o čijoj će prosvjetnoj djelatnosti i dramskom stvaralaštvu drugoga dana manifestacija na okruglom stolu govoriti dr. Vladimir Strugar i prof. Ilija Pejić.

No, pomalo je zaiskrilo između Banasa i sadašnjih organizatora zbog izbora ovogodišnje predstave domaćina. Naime, Banas je ostao začuđen što Pučka scena Hrvatske čitaonice Dane otvara predstavom „Idemo u Den Haag“ srpskoga autora Radoslava Pavlovića.

- Nije sporan ni autor, ni djelo, niti sam protiv srpske kulture, već čudi činjenica da će predstava biti na srpskom jeziku-kazao je Banas. No, redatelj Pučke scene Ivan Bratković ističe da je riječ o farsi u kojoj na sudu u Haagu zbog svađe Srbin i Hrvat bivaju izbačeni iz sudnice, ali se izvan nje pomiruju.-Predstava je već izvođena diljem Hrvatske, među ostalima i u Dubrovniku i ne vidim problem-kazao je Bratković, dodajući da je za premijernu izvedbu primio samo čestitke. Predsjednica Hrvatske čitaonice Zrinka Cjetojević priznaje da je izbor predstave pomalo nespretan, ali da treba gledati prema budućnosti. I ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović ne vidi problem u tomu navodeći da amaterska kazališta izvode djela brojnih drugih stranih autora. Večeras, prve večeri dvodnevne manifestacije nakon predstave domaćina koji nastupaju u 18,15 sati, publika će uživati u amaterizmu gostiju iz Orašja i Travnika, a sutra od 17 sati onih Hrvatskoga Židana iz Mađarske, Svetozara Miletića iz Srbije, iz Starigrada.

>> Premijera Gavranove komedije u bugarskom teatru 'Suze i smijeh'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije