Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

"Politika popuštanja Hitleru" bila je strateški i moralni fijasko

Knjiga "Politika popuštanja Hitleru: Chamberlain, Churchill i put u rat", u kojoj britanski povjesničar i novinar Tim Bouverie dočarava neizvjesnost, dramatičnost i dileme jednog vremena i njegovih glavnih političkih protagonista, objavljena je u izdanju Naklade Ljevak.
11. studenoga 2020. u 11:45 1 komentara 195 prikaza
Foto: Ljevak

Tim Bouverie britanski je autor, povjesničar i novinar. Nakon studija povijesti na Oxfordu radio je na povijesnim i političkim dokumentarcima prije nego što se pridružio radio-televizijskoj kući News Channel 4. Tijekom godina u novinarskoj struci radio je na gotovo svim suvremenim političkim događajima.

ivana bodrožić Moj roman nastao je iz strašne atmosfere mržnje uoči donošenja Istanbulske

Bouverie piše književne kritike povijesne i političke tematike, a pisao je i za Spectator, Observer i Daily Telegraph. Knjiga "Politika popuštanja Hitleru" njegov je publicistički prvijenac koji mu je priskrbio pozitivne kritike međunarodne znanstvene zajednice, uključujući i komentare nekih od najuglednijih svjetskih povjesničara 20. stoljeća (Margaret MacMillan, Ian Kershaw, Peter Frankopan).

Knjiga je pisana u maniri najbolje britanske historiografije i publicistike kroz narativnu povijest koja dočarava neizvjesnost, dramatičnost i dileme toga razdoblja.

To je kronološka priča temeljena među ostalim i na dnevnicima, pismima, novinskim člancima i diplomatskoj pošti, koja čitatelja vodi kroz turbulentne godine uoči Drugog svjetskog rata, povijesna pripovijest brzog tempa: inteligentna, lucidna i napeta poput dobrog krimića – bez obzira na to što su događaji o kojima se u knjizi piše poznati.

kulturna razmjena Hrvatska poezija stigla je i do Kine. Naše najbolje pjesnike čita se na kineskom

Za razliku od drugih knjiga koje problematiziraju to razdoblje, "Politika popuštanja Hitleru" ne upada u zamku jednodimenzionalnog fokusa na jedan događaj (München) ili jednog pojedinca (Chamberlain). Iscrpna i sveobuhvatna kronologija započinje Hitlerovim imenovanjem njemačkim kancelarom 1933., a završava sedam godina kasnije, tzv. Lažnim ratom sredinom 1940. godine.

"Bouverie pokazuje da je pomirbena politika tridesetih godina dvadesetog stoljeća bila, strateški i moralno, spektakularni fijasko. Čak i kad je Hitlerova nezasitnost postala očigledna, prikladna reakcija Britanaca i Francuza izostala je: radilo se o dilemi između časti i užasa rata u čiju pobjedu nitko nije mogao biti siguran. Djelomično je to bilo uzrokovano traumom Prvoga svjetskog rata, koju nitko nije želio ponoviti", stoji u najavi.

fenomen witchera Poljski Tolkien i njegov Vještac unijeli su slavenski duh u vrh svjetske fantastike

Knjigu je na hrvatski preveo Igor Buljan.

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta