Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
galerija umjetnina split

Pohvala ruci: 20 djela hrvatskih modernih umjetnika inspiriranih rukama

Galerija umjetnina Split
15.05.2023.
u 12:04

Tematska izložba "Pohvala ruci" otvara se u četvrtak, 18. svibnja u Galeriji umjetnina Split, a publici će predstaviti dvadeset umjetničkih djela hrvatskih modernih umjetnika iz fundusa te galerije

Izložba "Pohvala ruci" kustosice Iris Slade potaknuta je istoimenim esejom Henrija Focillona "Éloge de la main" iz knjige "Vie des formes"  iz 1934. godine, panegirikom ruci zahvaljujući kojoj je čovjek postao to što jest u punini svojega djelovanja, ističe se u najavi izložbe. Ruke su, dodaje se, kroz povijest bile najvažniji alat, presudne u manifestiranju likovnog umijeća čiji se dosezi uvelike ogledaju upravo u interpretaciji tog osobitog dijela ljudskog tijela, bilo da je riječ o samostalnom motivu ili detalju figurativnog prikaza.

Na izložbi, koja se otvora 18. svibnja u Galeriji umjetnina Split, zastupljeno je dvadeset umjetnina, slika, crteža, grafika i karikatura većinom hrvatskih modernih umjetnika. Tako će biti izloženi "Portret Frane Bollanija" Vlahe Bukovca, "Sveti Jeronim", studija Mate Celestina Medovića, "Karikatura Josipa Hatzea" Emanuela Vidovića, "Ruski balet" Miroslava Kraljevića i "Portret Ljube Wiesnera" Ljube Babića.

Tu su i "Portret Ive Ćipika" Vladimira Becića, "Portret Noe Matošića" Silvija Bonaccija Čike, "Grabancijaš" odnosno "Portret J. Matošića" Jerolima Miše te "Djevojka s lutnjom" Ivana Meštrovića. Uz njih, na izložbi su zastupljena i djela Marina Tartaglie, Angjela Uvodića, Tomislava Krizmana, Marijana Trepše, Jurja Plančića, Antuna Augustinčića, Vjekoslava Paraća, Cate Gattin-Dujšin, Ignjata Joba, Vilima Svečnjaka i Antuna Zuppe.

Nacrtane, naslikane ili izvedene u grafičkim tehnikama, dodaje se u najavi izložbe, ruke su važan detalj svake od dvadeset figuralnih kompozicija iz fundusa Galerije umjetnina. Kako je riječ o različitim autorima, tako tema izložbe nije samo motiv ruku, nego i njegova interpretacija jer u prikazu ruku umjetnici u pravilu ostavljaju prepoznatljiv autorski biljeg, ističe se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije