Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HIT SERIJA

Pogledali smo epizodu "The Last of Us" koju je režirala J. Žbanić: Vidi se da su kadrovi europski

HBO
20.02.2023.
u 10:01

Bosanska oskarovka režirala je jednu od ključnih epizoda koja nam u atmosferi vesterna donosi emocionalnu prekretnicu između dvoje glavnih junaka te otkriva sudbinu trećega

Serija "The Last of Us" zarazila je svijet i postala jedan od najuspješnijih projekata u povijesti HBO-a. Temeljena na istoimenoj igri koju je za Sony Playstation razvio Naughty Dog, samo u prvih par epizoda privukla je više od dvadeset milijuna ljudi, a danas je na HBO MAX stigla i šesta epizoda koju je režirala bosanska oskarovka Jasmila Žbanić.

Nakon što su prve dvije epizode postavile okvir postapokaliptičnog svijeta, predstavile glavne likove i uvele nas u radnju već poznatu igračima kultne igre, famozna treća epizoda donijela je distopijsku gej romansu, primireniju i žanrovski znatno drukčiju od onoga što smo očekivali. Od tada, svaka epizoda svijet je za sebe: četvrta je bila akcijska, peta film bijega i gubitka, a šesta u režiji Jasmile Žbanić punokrvni je vestern.

Nakon što su u dramatičnim okolnostima izgubili Sama i Henryja, tri mjeseca kasnije pratimo naše junake u potrazi za Joelovim bratom Tommyjem koja se nastavlja. Nakon humornog uvoda u kolibi para nativnih Amerikanaca koji neodoljivo podsjećaju na protagoniste "Života na sjeveru" (gospođa je čak i fizički slična medicinskoj sestri Marilyn), Joel i Ellie pronalaze Jackson, gradić u kojem se život naoko odvija normalno.

Međutim, Joel je opterećen vlastitim sumnjama i evidentno iscrpljen opasnim putovanjem, a njegova anksioznost dočarana je i snimkama "iz ruke" kakve smo navikli gledati u filmovima Jasmile Žbanić. Dugi totali i atmosferični kadrovi također nam govore da je redateljica došla iz svijeta europskog autorskog filma, a ne hollywoodske mašinerije u kojoj joj se sada otvaraju prilike. 

Nedavno je otkrila kako su joj producenti nudili da režira tri epizode, ali je za početak odabrala jednu, i to najbolju koju je mogla: priča o pronalaženju ljudskosti nakon društvenog sloma, opterećenosti zločinima koje glavni likovi nose poput križa, tema potrage i pronalaska izgubljenih članova obitelji te nužnosti suočavanja s prošlosti Jasmilin su prirodni habitus, a ovdje je obogaćen humorom u kojem iznova briljira mlada Bella Ramsey.

Bez želje da kvarimo dojam onima koji je tek trebaju pogledati, treba reći da će ova šesta epizoda biti i ključna prekretnica u odnosu glavnih junaka: nakon kušnje i pokušaja razlaza, ali i otkrivene sudbine Joelova brata, oni više nisu osuđeni jedno na drugo, nego se međusobno odabiru. Što, pokazat će se, ne znači da su napravili najpragmatičniji odabir.

Likovi su ostavljeni u problemu koji će nas progoniti do idućega tjedna, a do tada valja uživati u činjenici da je redateljica s ovih prostora napravila sjajan posao u trenutno najzanimljivijoj seriji na svijetu – i na tome joj iskreno čestitati.

 

Komentara 6

DU
Deleted user
10:35 20.02.2023.

'nativnih amerikanaca'... google translate novinarstvo, fuj

KO
kompakt
11:25 20.02.2023.

jasmila šike kući.

Avatar IliHrvatskaIliNišta
IliHrvatskaIliNišta
11:08 20.02.2023.

A da stavite upozorenje o spojleru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije