Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trodnevno slavlje jubileja

Pogledajte što nam Lisinski sprema za 50. rođendan i što se skriva u tajnim odajama hrama glazbe

Zagreb: Predstavljen trodnevni program proslave 50. obljetnice dvorane Lisinski
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
13.12.2023.
u 14:27

Od 28. do 30. prosinca očekuju nas dani dupkom puni događanja - prijepodneva su rezervirana za najmlađe, a uz klasiku, očekuju nas i jazz-koncerti, popularna glazba i plesni program. A ulaz na sva događanja Dana dvorane 2023., osim svečanog Filharmonijskog bala, je besplatan

U dugih pedeset godina postojanja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, samo jednom nije održana svečana proslava njenog rođendana koji pada na 29. prosinca - bilo je to u pandemijskoj 2020. godini, na dan kada se dogodio i razorni petrinjski potres. Mnogi se sjećaju i Dana dvorane Lisinski ratne 1991. kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela, kada su se usred koncerta Zagrebačke filharmonije oglasile sirene za zračnu uzbunu, te se nakon prestanka opasnosti, nastup nastavio s izvedbom Brahmsove Treće simfonije za pamćenje.

A svoju će veliku, polustoljetnu obljetnicu, Lisinski ove godine obilježiti trodnevnim slavljem koje će nas podsjetiti zašto se ta velika institucija naziva hramom glazbe.

Svečano obilježavanje 50. obljetnice koje će trajati od 28. do 30. prosinca se, dodala je Unkić, održava pod visokim pokroviteljstvom Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba.  

- Mogu reći da sam jako sretan što su Lisinski i Zagrebačka filharmonija zajedno dočekali ovih pola stoljeća i osobito sam zadovoljan što osjećam da se u prvih stotinu dana naših mandata, mog na čelu Filharmonije i ravnateljice Lisinskog Nine Čalopek, već osjeća ljepša i bolja sinergija naših institucija. Trodnevno slavlje ovog velikog jubileja i pokazuje da mi zaista živimo tu glazbu i činimo ovaj prostor hramom kulture. I nije to izlizana fraza koja se tek tako ponavlja - ustvrdio je ravnatelj Zagrebačke Filharmonije Filip Fak. 

Ponosni i sretni su i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu koje također sudjeluje u ovogodišnjoj proslavi, kazala je Željka Barišić Pulig, ravnateljica Opere HNK. 

- Dolazim iz ustanove koja je stvarno jedna stara dama i mogu reći da je nakon ovih pedeset godina Lisinski u cvijetu mladosti! Moram ovom prilikom spomenuti i ravnateljicu Ninu Čalopek koja me već na samom početku svog mandata kontaktirala i dogovorila ovu sjajnu suradnju - istaknula je Barišić Pulig. 

Ivana Kocelj iz Radne jedinice Glazba HRT-a na konferenciji za novinare najavila je pak nastupe glazbenih ansambala naše radiotelevizije poput Dječjeg Zbora i Simfonijskog orkestra, ali i osvrnula se na apel glazbenika tog na koncertu održanom upravo u Lisinskom. 

- Počašćeni smo da će naši ansambli biti dio proslave Dana dvorane ove godine koji će se obilježiti i Svečanom izvedbom Beethovenove 9. simfonije. Ta simfonija nad simfonijama donosi nam jednu poruku prosvijećenog humanizma o jednakosti svih ljudi, koja je vječna, univerzalna, no i danas nedosegnuta težnja. Možemo je primijeniti i na naš lokalni mikrosvijet, na težnju za ravnopravnosti i jednakosti svih glazbenika koji djeluju u ovom gradu. Referiram se, naravno, na apel naših glazbenika u dvorani Lisinski kojim su progovorili o nejednakim primanjima i statusu, a zahvalila bih se ovom prilikom ravnatelju Zagrebačke Filharmonije Filipu Faku i maestru Dawidu Runtzu na otvorenom pismu u znak podrške kolegama iz Simfonijskog orkestra HRT-a - rekla je Kocelj. 

Tijekom tri dana proslave, Lisinski će vrvjeti događanjima od jutra do večeri. Prijepodnevni dio programa, koji će se održavati u Maloj dvorani s početkom u 10 sati, bit će namijenjen onim najmlađima. Prvog dana, u četvrtak, tako nas očekuje glazbena priča "Orašar", u petak koncert Dječjeg zbora HRT-a koji će izvesti splet božićnih pjesama iz cijeloga svijeta, a u subotu uzbudljiva glazbena predstava posvećena Dori Pejačević "Da sam ja kontesa Dora".

U trodnevnom kolopletu koncerata izdvojit ćemo još i Revijalni koncert zvijezda Croatia Recordsa u četvrtak u 20 sati, nakon čega će u Predvorju Velike dvorane Matija Dedić "svirati Arsena", a Živa voda nastup posvetit će Oliveru Dragojeviću. Petak popodne u Maloj dvorani rezerviran je za jazz, a Galeriju Velike dvorane okupirat će niz ansambala, uključujući Zagrebački kvartet saksofona, Zagrebački ansambl flauta i Gudački kvartet Rucner. Uslijedit će Svečani koncert proslave 50. obljetnice i izvedba Beethovenove Devete u velikoj suradnji HRT-a, Zagrebačke filharmonije, HNK u Zagrebu i Zbora 'Ivan Goran Kovačić', a zatim preselit ćemo se u predvorje na plesnjak uz glazbu Swingers & Gelato Sisters.

Slavlje kulminirat će tradicionalnim Filharmonijskim balom u subotu 30. prosinca i plesnim programom Revijskoga orkestra Filharmonije. A sva tri dana od 11 sati, svi zainteresirani građani mogu otići na vođeni obilazak dvorane, nazvan "Tajnim odajama Lisinskog" koji vode nekadašnji i sadašnji zaposlenici Tugomir Hrabrić, Sonja Mrnjavčić i Anton Oreč.

Tu jedinstvenu priliku nikako ne smijete propustiti - na kratkoj novinarskoj turi koji su nam iz Lisinskog organizirali povodom najave Dana dvorane, prošetali smo tim labirintom hodnika i zavojitih stepenica, zavirili u druge najveće orgulje u Hrvatskoj i originalne nacrte zgrade Marijana Haberlea te za tajna vrata iza kojih se skrivaju prostorije u kojima nastaje magija Lisinskog. I anegdote što su nam pritom ispričali zaposlenici koji su, među ostalim, radili i na izboru za pjesmu Eurovizije održanom u Zagrebu 1990., pravi su biseri.

Zagreb: Predstavljen trodnevni program proslave 50. obljetnice dvorane Lisinski
1/10

Vrijedi spomenuti i da je ulaz na sva događanja Dana dvorane 2023., osim Filharmonijskog bala, besplatan - svaka osoba može podići po dvije, ili za dječji program po četiri ulaznice. Preporučamo vam da požurite, jer ako je suditi prema redu koji je jutros vijugao predvorjem, planut će u trenu. 

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
12:36 15.12.2023.

Lisinski, ne daj se! Ti si zadnja prepreka općem poseljačenju hrvatske kulture.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije