Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#ostajemdoma

Pogledajte Sofoklovog "Filokteta" HNK u Varaždinu na Večernji.hr

Foto: HNK Varaždin
10.04.2020.
u 15:18

Večernji.hr u sklopu društveno odgovornog specijala Mijenjamo navike #OstajemDoma svojim čitateljima omogućuje besplatno gledanje koncerata, predstava i filmova. Večeras u 20.30 sati na redu je predstava "Filoktet" HNK u Varaždinu.

Večernjakov društveno odgovorni specijal Mijenjamo navike #ostajemdoma večeras u 20.30 sati donosi vam predstavu "Filoktet" Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Pretplatite se na YouTube kanal Večernjeg lista za još odličnog video sadržaja!

Predstava "Filoktet" u režiji Ozrena Prohića nastala je prema jednoj od sedam sačuvanih tragedija slavnog grčkog dramatičara Sofokla. 

"Sofoklov 'Filoktet' zacijelo je jedan od najinteresantnijih tekstova antičke tragedije u današnjem trenutku. Naime, pitanje političkog i menađerskog pragmatizma suprostavljen je pitanju etičkog i političkog idealizma. Između ta dva svjetonazora postavlja se priča o etičkom odrastanju najmlađe generacije. Pitanje razlike svjetonazora i razvodnjenosti etičkih principa u suvremenom društvu postavljaju ovaj tekst kazališno i misaono iznimno potentnim i korespodentnim s današnjim vremenom. Sam Sofoklov tekst (a koji u nas postoji u kongenijalnom prijevodu Dinka Štambaka) doživio je brojne dramske  inačice i esejističke interpretacije u 20. stoljeću, pa do danas. Iz različitih vizura a s osnovnim postulatima toga teksta otvara se potencijal za kazališno istraživanje" kažu iz Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. 

Uloge tumače:

FILOKTET: Stojan Matavulj
ODISEJ: Ljubomir Kerekeš
NEOPTOLEM: Karlo Mrkša
ZBOROVOĐA: Sunčana Zelenika Konjević
ZBOR: Filip Eldan, Nikša Eldan, Hana Kunić, Tena Torjanac, Jakov Jozić, Ognjen Milovanović

 

Autorski tim:

Redatelj: Ozren Prohić
Prijevod: Dinko Štambak
Adaptacija: Ivan Penović i Ozren Prohić
Dramaturg: Ivan Penović
Suradnica za scenski pokret: Zrinka Lukčec Kiko
Video projekcije: Ivan Faktor
Scenograf: Žorž Draušnik
Skladatelj: Davor Bobić
Glazbeni suradnik: Vid Novak Kralj
Oblikovanje rasvjete: Vesna Kolarec

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije