Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Na prvom online izdanju Filozofskog teatra gostuje Oliver Frljić

Za vrijeme trajanja izvanredne situacije izazvane covidom-19, beogradski Bitef teatar pokreće digitalno izdanje Filozofskog teatra Srećka Horvata, a prvi je u programu u četvrtak, 9. travnja, razgovor s redateljem Oliverom Frljićem o smislu kazališta i kulture u doba koronavirusa.
09. travnja 2020. u 10:38 1 komentara 126 prikaza

Kako se ističe u najavi, digitalno izdanje Filozofskog teatra pod krilaticom "Smislimo svijet ispočetka" odvijat će se svakog četvrtka tijekom travnja u 20 sati na YouТube kanalu Bitef teatra, gdje će se prenositi razgovori uživo s Bitefovim kazališnim umjetnicima kao što su Oliver Frljić, Anja Suša i mnogi drugi.

#ostajemdoma Pogledajte potresnu ZKM-ovu predstavu "Velika bilježnica" na Večernji.hr

Razgovore će moderirati Srećko Horvat i Maja Pelević a gledateljima će biti omogućeno postavljanje pitanja sudionicima.

Pokrenut kao inicijativa Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2014. godine, Filozofski teatar projekt je započet s ciljem ponovne uspostave bliske veze između filozofije i teatra. Od sezone 2019./20. Filozofski teatar dio je redovitog repertoara beogradskog Bitef teatra.

Pokretač i voditelj projekta je hrvatski filozof Srećko Horvat. "Veza između filozofije i kazališta uvijek je bila jača nego veza između filozofije i bilo kojega drugog medija", ističe Horvat. Kazalište je također uvijek bilo mjesto za aktivno promišljanje društva i društvenih procesa, a Filozofski teatar otvara prostor za javnu diskusiju, što je u ovom trenutku više nego nužno, smatra.

"U doba globalne pandemije, kada smo zatočeni u svojim kućama i moramo paziti na distancu, treba nam socijalna povezanost i kritičko mišljenje više nego ikad. Filozofski teatar zasad nastavljamo drugim sredstvima, dok se ponovo - nadam se uskoro - ne vidimo opet u kazalištu. Povratka na 'dobra stara vremena' ionako nema, jer ni ta stara vremena nisu bila dobra. Na nama je težak ali nužan zadatak da smislimo svijet ispočetka", poručuje Horvat.

HNK zagreb Pogledajte hit-predstavu 'Ciganin, ali najljepši' uz videonajavu Nine Violić

O mogućnosti djelovanja i stvaranju drugačijeg svijeta nakon globalne pandemije Horvat će u prvom online FIlozofskom teatru u četvrtak, 9. travnja, razgovarati s redateljem Oliverom Frljićem, s kojim je prije dvije godine u sklopu 52. Bitef festivala u Bitef teatru u Beogradu održao jedan od najposjećenijih Filozofskih teatara.

Horvat i Frljić će se u četvrtak prvi puta vidjeti i razgovarati nakon što ih je razdvojila epidemija. Naime, njih su dvojca nedavno u Burgtheatru u Beču kurirali program kazališnih predstava, predavanja i performansa. Oliver se potom uspio vratiti u Hrvatsku, dok je Srećko ostao "zatočen" u Beču.

Njihov razgovor o smislu kazališta i kulture u doba koronavirusa u programu je od 20 sati na YouTube kanalu Bitef teatra.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • vodeći švecki epidemijolog:

    Da, stvarno, kako izgledaju Frljićeve vrhunske kulturne predstave u doba korone? Je li morao modificirati scenu s izvlačenjem zastave iz vagine, ili scene u kojoj glumci mokre, onaniraju, povraćaju, siluju i pljuju, skidaju se u gaće...?