Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Počinje Zagreb Film Festival, a Kino Europa je zatvoreno. Boli to...

Boris T. Matić
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
03.11.2019.
u 09:35

Ipak, nama je najvažnije da kino čim prije proradi, bez obzira na to tko će njime upravljati.

Uoči početka najpopularnijeg filmskog festivala u Zagrebu razgovarali smo s direktorom Zagreb Film Festivala Borisom T. Matićem.

U četvrtak počinje 17. Zagreb Film Festival. Od stotinjak filmova, što biste izdvojili kao festivalske poslastice?

Teško mi je bilo što poimenično izdvajati, no onako općenito mogu reći i publici poručiti – najbolje je fokusirati se na glavni program.

Poručujete li to zato što, dok je ZFF bio u Kinu Europa, filmovi iz natjecateljskog programa mogli su se u tom kinu gledati i nakon festivala, a sad kad je kino zatvoreno ta mogućnost više ne postoji?

Da, to je upravo to. Zbog zatvorenosti Kina Europa većinu filmova iz glavnog programa ljudi više neće moći vidjeti nakon festivala. ZFF će i dalje ostati distributer pojedinih naslova, ali kako je najljepša kinodvorana zatvorena, ne postoji više mjesto u Zagrebu gdje se filmovi takve vrste više mogu prikazivati. Prava alternativa kinu Europa ne postoji. No mi stalno tražimo prostore gdje bismo željeli otvoriti neko manje kino u kojem bismo makar dijelu od 120 tisuća gledatelja, koliko je godišnje posjećivalo Kino Europa, moglo pronaći svoje filmsko utočište.

Kako se osjećate kada prolazite pored Kina Europa, štrecne li vas nešto u duši?

Bili smo se međusobno prešutno dogovorili da nećemo prolaziti pored kina jer nas takva situacija boli, no kako ipak ne možemo izbjeći centar grada, prođemo i onuda, i teško nam je. Boli nas to jer vidimo da se ništa konkretno nije počelo događati. Zato nam je i žao što se nismo uspjeli dogovoriti s Gradom da kino ipak ostane u funkciji do početka renovacije. Skela za ispitivanje stanja krovišta postavljena je i, kako vidjesmo u vašim novinama, iz Grada su odgovorili da dokumentacija još nije gotova iako je rok za to istekao prije nekoliko dana. Mi želimo da se renovacija kina dogodi što prije i da se kino opet vrati jer ZFF-u nedostaje ta velika dvorana. I ne samo nama nego i svim ostalim filmskim događanjima u gradu. A ako se i kada renovacija dogodi te ako i kada Grad raspiše natječaj za upravljanje kinom, mi ćemo se javiti jer smo dokazali da znamo raditi taj posao. Ipak, nama je najvažnije da kino čim prije proradi, bez obzira na to tko će njime upravljati.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije