Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Žurili s 'obnovom', a sad već pet mjeseci na Kinu Europa 'proučavaju krov'

Iselili su filmaše, a onda si je Grad dao rok da do kraja rujna pripremi papire za obnovu, no oni još nisu dovršeni niti se na zgradi išta radi
29. listopada 2019. u 12:16 6 komentara 2629 prikaza
Kino Europa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Meći skelu, pa kaj bude – bez ikakvog plana i programa, da se od 1. lipnja stavi skela na Kino Europa i tobož počnu radovi na obnovi, naredio je još krajem travnja gradonačelnik Milan Bandić. Cijela saga oko toga tko može, treba ili bi volio ostati u kinu, čiji je mali ondje glavni na šanku i mogu li se s mirom gledati filmovi u dvorani dok se vani buši po fasadi, već je u to vrijeme dostigla vrhunac jer tadašnjim je zakupcima isticao ugovor, a Grad se “nameračio” da prostore u Varšavskoj 3 stare 94 godine pretvori u nove.

Kino Europa zadnji dan 'Posljednja kino predstava' za - zatvaranje Kino Europa

Imamo na dvije stranice!

Kako točno, nije se tada znalo jer ni za jednodnevno “štemanje””, a kamoli bilo kakve rekonstrukcije i obnove, nije postojao projekt ili izvođač radova, kao ni novac. Skela je svejedno postavljena, zakupci su iz kina izišli unatoč privremenoj mjeri Trgovačkog suda po kojoj im se dozvolio daljnji boravak, a Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je rješenje kojim je Grad zapravo sam sebe obvezao na izradu “detaljne tehničke dokumentacije za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana”. Ta su četiri mjeseca istekla 27. rujna pa je nas zanimalo u kojoj je fazi zadatak, odnosno sama ta velika obnova Kina Europa.

Očekivali smo, iskreno, budući da se Gradu tako strašno žurilo s adaptacijom, da će nam se odmah pohvaliti nacrtima, dokumentima i planovima, ali, eto, nadanje ludom radovanje. Puna dva tjedna čekali smo odgovor na to jedno pitanje, “Kako napreduje obnova kina?”, a nakon dosadnog zivkanja i objašnjenja Službe za informiranje da se ondje ne mogu dogovoriti u čijoj je nadležnosti Kino Europa, jučer su nam se javili iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada. Rekli su nam prvo telefonski da su dokumentaciju pripremili i da je ona, ni više ni manje, nego na dvije stranice, a onda nam pismeno poslali da je izradili ipak nisu.

 | Autor : Emica Elvedji/PIXSELL Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

– U tijeku je izrada konzervatorske i projektne dokumentacije za obnovu poslovne zgrade Varšavska 3, Kina Europa, u vlasništvu Grada Zagreba – kazao nam je pročelnik ureda Damir Lasić.

Iz Grada su nam još pojasnili i kako je “skela s bočne strane postavljena za pristup krovnoj konstrukciji, a sve zbog pripreme projekta, odnosno izrade konzervatorske i projektne dokumentacije”. Ili, u prijevodu, skela koja je po naredbi gradonačelnika Bandića postavljena na kino u Prolazu sestara Baković ondje nije zbog obnove pročelja, već se s nje posljednjih pet mjeseci pregledava krov.

Milan Bandić Zagrebačka skupština 'Lupio nam je šamar': Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika opet bez Bandića

Bandićeva skela stoji

– Ova skela je tu sad otprilike isto koliko je bila ona na našoj zgradi. A kod nas je sve obnovljeno, ovo preko puta samo stoji – govori nam jedna od stanarki Prolaza, gdje se pročelje na broju 1 obnavljalo uz sufinanciranje Grada. Ono Kina Europa, na kojem je i dalje najava projekcija za 130. rođendan Charlieja Chaplina koje su se održale 16. travnja, još stoji netaknuto.

– Nema tu većih pomaka. Doduše, mi smo vjerojatno zadnji koji bismo doznali da se nešto događa, ali sad je i više nego jasno da su se programi normalno mogli održavati u samom kinu, budući da se u njemu ništa ne radi. A za to smo bili od početka, kao i većina Zagrepčana – kažu nam u Mjesnom odboru.

Okupljanje građana u znak podrške Kinu Europa | Autor : Filip Kos/Pixsell Foto: Filip Kos/Pixsell

Za očuvanje kina, odnosno tamošnjeg programa, podsjetimo, organizirani su prije nešto više od pola godine i prosvjedi, a tada su se počeli emitirati i filmovi kojima se Europa opraštala od svojih posjetitelja. Krov koji prokišnjava, dvorana u derutnom stanju, loša kotlovnica, odnosno sustav grijanja i hlađenja, bili su glavni razlozi zbog kojih je Grad jurio u adaptaciju, a kako je gradonačelnik Milan Bandić kazao u travnju, nakon što radovi budu gotovi, kino će se ponovno dati u zakup.

– Kino Europa nije ni babovina ni ćaćevina da bi ga se davalo bivšim zakupcima. Na natječaju ćemo odabrati najboljeg – rekao je gradonačelnik kad su ga pitali zašto kino nakon obnove ne bi ponovno išlo u ruke Borisa T. Matića, odnosno Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival. Kad bi obnova trebala biti gotova te koliko će ona potrajati kad krene, još se uvijek ne zna. 

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • Avatar neugodan
  neugodan:

  A place idu, kumovi otplacuju strojeve, lizinge itd...!!!

 • Blomberg:

  Evo jos jedan od dokaza da da Bandic nije vise za Zagreb , njega je vrijeme prestiglo samo on to jos ne kapira. Zagreb ??? probudi se.

 • dvorskaluda:

  Kako je takav način (ne)reda i (ne)rada tipičan za grad od glave do repa, tu i nema ništa novo.